Katowice - portal miejski mojeKatowice.pl

Wiadomości z Katowic

Ekolodzy apelują o ekologicznie świadome zakupy żywności

  • Dodano: 2007-05-22 09:15, aktualizacja: 2017-06-22 10:45

O ekologicznie świadome zakupy żywności apelowali we wtorek na katowickim rynku członkowie Klubu Gaja. Przekonywali, że konsumenci - zwłaszcza po wejściu Polski do Unii Europejskiej - mają większe niż wcześniej możliwości uzyskania informacji na temat kupowanych artykułów spożywczych, powinni się też o nie upominać. 
 
W ramach akcji Klubu Gaja na Rynku w Katowicach można było oglądać m.in. wystawę zdjęć ilustrujących sposoby hodowli zwierząt, wydawnictwa promujące ekologiczne zakupy, a także życzenia dla zwierząt, narysowane przez dzieci. Ekolodzy zorganizowali ją w przypadający 22 maja Dzień Praw Zwierząt, ustanowiony w rocznicę wprowadzenia w 1997 r. ustawy "O ochronie zwierząt".

Według ekologów, w szkołach niektórych krajów zachodnich dzieci uczą się praw konsumenta i świadomości konsumenckiej. Dzięki temu - oraz rozwiniętej informacji na temat produktów w sklepach - późniejsi klienci mogą, wydając pieniądze, decydować o zwiększeniu popytu na produkty pochodzące z hodowli zbliżonych do naturalnych.

"Zgodnie z unijnymi przepisami, każde jajko w sklepie musi być oznakowane cyframi od zera do trzech. Na tej podstawie konsumenci mogą decydować czy chcą jeść jajka ekologiczne, czy z hodowli klatkowej, gdzie kury cierpią, nie mogąc się ruszyć i stojąc na prętach" - powiedział PAP prezes Klubu Gaja, Jacek Bożek.

Zero na jajku oznacza najdroższy produkt ekologiczny, jedynka - jajka kur hodowanych na tzw. wolnym wybiegu, dwójka - jajka z chowu ściółkowego, a trójka - z chowu klatkowego. Według obserwacji Klubu Gaja, w sklepach najpopularniejsze są najtańsze jajka z chowu klatkowego, bardzo trudno natomiast kupić jajka z chowu ekologicznego.

"Chcemy jednak dokładnie sprawdzić, zwłaszcza w dużych sieciach, jak wygląda struktura sprzedaży jajek z różnych hodowli. Wkrótce w Polsce, Czechach, na Słowacji i na Węgrzech ruszy dotyczący tej sprawy nasz projekt - dofinansowany z Międzynarodowej Fundacji Wyszehradzkiej" - zapowiedział szef Klubu Gaja.

Zebrane dane będą punktem wyjścia dla kolejnych działań ekologów na rzecz społecznej kontroli sposobu hodowli zwierząt. "Możemy polepszyć sytuację zwierząt hodowlanych własnymi postawami. Jeżeli pięćdziesięciu klientów spyta sprzedawców o jajka ekologiczne, to powinno zmienić postawę kierownictwa sklepu" - ocenił Bożek.

Przyznał, że produkcja ekologiczna musi być droższa, niż przemysłowa - ocenił jednak, że świadomy klient powinien umieć wybrać produkty wiedząc, co się z tym łączy. Odpowiednie oznaczanie żywności nie musi natomiast wiązać się ze wzrostem ceny. Jak mówił, różnice w kosztach mogą być pokrywane np. z unijnych środków na tzw. dobre praktyki.

PAP
Źródło: www.kat.tvp.pl
"Informacje z regionu TVP Katowice"

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.