Wiadomości z Katowic

Nowe trendy w branży HoReCa

  • Dodano: 2018-04-10 12:00, aktualizacja: 2018-11-22 08:15

HoReCa, czyli z języka angielskiego Hotel, Restaurant, Catering/Café to wspólne określenie na branżę hotelarską i gastronomiczną, fachowo używane w krajach Beneluxu, ale od paru lat z powodzeniem przyjęte również w innych państwach.

Cechami charakterystycznymi HoReCa jest młody wiek zatrudnionych w branży osób, duży odsetek pracowników tymczasowych oraz ponad 50% udział kobiet w strukturze zatrudnienia. HoReCa jest jednym z najdynamiczniej rozwijających się sektorów, również w Polsce. Usługodawcy muszą stale dostosowywać ofertę do zmieniających się trendów i potrzeb klientów. Z jakimi nowymi wyzwaniami musi obecnie zmierzyć się branża?

Przyczyny rozwoju HoReCa w Polsce

W porównaniu z rokiem 2016, w roku 2017 zaobserwowano wzrost rynku HoReCa w Polsce o ponad 6% - jego wartość przekroczyła 28 mld zł. Według analityków rozwój branży związany jest z kilkoma czynnikami. Podstawowym jest poprawa sytuacji materialnej Polaków – eksperci sugerują, że na wzrost konsumpcji wpływ miał m.in. rządowy program 500+, wzrost płac oraz spadek bezrobocia. Z tego względu, zmianie uległy zwyczaje konsumenckie – Polacy coraz chętniej jedzą „na mieście” oraz korzystają z usług hotelarskich. Dynamiczny rozwój rynku spowodowany jest również dużą konkurencją – by przyciągnąć klienta, usługodawca musi zadbać o jego komfort oraz najwyższą jakość produktów, przyczynia się więc w ten sposób do zwiększenia obrotów hurtowni gastronomicznych i firm dostarczających elementy wyposażenia restauracji czy hotelu.

Nowoczesna gastronomia

Poprawa sytuacji finansowej oraz rosnąca świadomość konsumencka sprawiają, że Polacy coraz chętniej sięgają po produkty ekologiczne oraz premium. Ponadto, wchodzące w dorosłość młode pokolenie ceni żywieniowe nowości i chętnie odwiedza restauracje orientalne czy wegetariańskie, których coraz więcej można znaleźć na kulinarnej mapie Polski. Ze względu na coraz szybsze tempo życia, coraz większą popularnością cieszy się również catering, jedzenie na dowóz czy mobilne food trucki, które stanowią zdrową alternatywę dla restauracji typu fast food. Zmian doświadczają również puby – Polacy, szczególnie młodzi, coraz chętniej sięgają po alkohole z wyższej półki – w nowoczesnym barze nie może zabraknąć szerokiego wyboru piw kraftowych czy oryginalnych drinków.

Poza ofertą, klienci zwracają coraz większą uwagę na wyposażenie baru czy restauracji. “Jednym z najgorętszych trendów jest wystrój restauracji inspirowany naturą i ekologią – w projektach tego typu wykorzystuje się surowe, przyjazne środowisku materiały, takie jak drewno i kamień, ale również polerowaną stal. Ważne jest także zachowanie stylu podczas serwowania potraw - tu również wykorzystujemy elementy naturalne, drewniane, m.in. tace, talerze czy małe zestawy do serwowania fingerfood” - opowiada o najnowszych trendach w branży Krzysztof Baranowski ze śląskiej hurtowni gastronomicznej Horeca Polska.

Innym modnym zabiegiem stylistycznym jest otwarta kuchnia – możliwość obserwowania powstawania zamówionego posiłku, określenia jakości składników czy stosowanych narzędzi i elementów wyposażenia kuchni restauracji sprawia, że zaufanie klientów i prestiż restauratora wyraźnie rosną.

Nowe trendy w hotelarstwie

Po usługach hotelarskich dostosowanych do potrzeb rodzin z dziećmi czy ludzi młodych, usługodawcy z branży HoReCa dostrzegli potencjał konsumencki drzemiący w seniorach, w szczególności z tzw. pokolenia Silver Tsunami. Są to osoby starsze, które w wielu przypadkach są nadal aktywne zawodowo, są sprawne, zadbane i świadome swoich potrzeb. Ponadto, mają czas i fundusze, które mogą przeznaczyć na realizowanie swoich marzeń i planów. Odpowiedzią na potrzeby takich osób jest m.in. turystyka uzdrowiskowa w nowoczesnym wydaniu. Poza tradycyjnymi pakietami rehabilitacyjno-leczniczymi w ofercie uzdrowisk pojawiły się usługi spa&wellness oraz zorganizowane formy aktywnego wypoczynku.

Usługi dla branży HoReCa

Branża HoReCa nierozerwalnie związana jest z dostawcami żywności i wyposażenia gastronomicznego. Wysokie oczekiwania klientów sprawiają, że restauracje i hotele w pierwszej kolejności wybierają dostawców, którzy oferują produkty najwyższej jakości. Innymi, ważnymi cechami dostawcy idealnego są terminowość i szybka realizacja zamówienia, korzystne ceny i szeroki wybór towarów oraz dowóz produktów do zamawiającego. Dynamiczny rozwój sektora HoReCa sprawia, że w odpowiedzi na jego potrzeby powstają specjalistyczne firmy i hurtownie, których wyłącznym zadaniem jest obsługa branży restauracyjnej i hotelarskiej. 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.