Migdały to nasiona migdałowca pospolitego – drzewa występującego w Ameryce, Afryce Północnej, Azji Zachodniej oraz w niektórych krajach Europy. To jeden z najzdrowszych produktów spożywczych.
Dobrodziejstwo dla serca i układu krwionośnego
Spożywanie migdałów to prawdziwe dobrodziejstwo dla serca. Dzięki obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E migdały wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie, zmniejszają krzepliwość krwi, zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca, zawałowi i udarowi serca, powstawaniu zakrzepów.
Dzięki zawartości witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych migdały ze sklepu bee.pl zmniejszają też ryzyko wystąpienia cukrzycy. Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu we krwi.
Korzystny wpływ na mózg i układ nerwowy
Zawarta w migdałach witamina E wzmacnia połączenia między neuronami, chroni przed uszkodzeniem komórki mózgu, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Bardzo ważne znaczenie dla układu nerwowego ma też zawarta w migdałach witamina B2, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fenyloalanina – aminokwas, którego organizm samodzielnie nie potrafi wytworzyć.
Dzięki zawartości magnezu i witamin z grupy B migdały sprawdzają się w walce ze stresem. Stosowane są jako naturalne środki antydepresyjne, ich spożywanie zalecane jest uczniom i studentom w czasie intensywnej nauki.
Poprawiają pracę układu immunologicznego, wspierając odporność. Chronią oczy przed zmętnieniem soczewki. W migdałach znajdziemy też żelazo, cynk, potas, kwas foliowy, miedź, mangan.
Dodatek do kosmetyków
Migdały znalazły zastosowanie również w kosmetyce. Dzięki swoim cennym właściwościom odżywiają skórę, włosy i paznokcie. Są dodatkiem do kremów, mleczek i balsamów do ciała.
Spożywanie migdałów
Chociaż migdały są bardzo zdrowe, należy spożywać je z umiarem. To produkt składający się w 50 procentach z tłuszczu. Jest więc dość kaloryczny. Mimo że migdały są kaloryczne, sprzyjają odchudzaniu i powinny być obecne w diecie osób dbających o sylwetkę.
Migdały skutecznie hamują głód i na długo zapewniają uczucie sytości. To rezultat zawartości w migdałach błonnika, białka i zdrowych tłuszczów. Jedzone z umiarem nie powodują przyrostu wagi.
Migdały można spożywać jako samodzielną przekąskę w nieprzetworzonej postaci. W sklepach spotykamy też migdały poddane obróbce, np. oblane czekoladą lub karmelem. Migdały można dodawać do deserów, ciast, musli, owsianek, a nawet do panierek.