Wiadomości z Katowic

3 zalety garnków emaliowanych

  • Dodano: 2018-03-29 09:15

Urządzenie kuchni spędza sen z powiek wielu właścicielom mieszkań. W końcu to pomieszczenie powinno być nie tylko funkcjonalne, ale także stylowe i przytulne. Dlatego kluczowe znaczenie, obok sprzętów do przygotowywania posiłków oraz mebli, ma także dobór akcesoriów kuchennych, przede wszystkim garnków. Ostatnio sporym zainteresowaniem zaczęły cieszyć się garnki emaliowane. I nie ma się co dziwić - gotowanie w nich ma wiele zalet!

Bezpieczne gotowanie

Dzięki specjalnej powłoce, przygotowywanie dań w garnkach emaliowanych jest całkowicie bezpieczne. Wszystko przez unikalną cechę – kwasoodporności. Garnki emaliowane nie pochłaniają zapachów ani smaków, dzięki czemu można przyrządzać w nich rozmaite potrawy – od wymagających dłuższego gotowania zup, przez smakowite potrawki, po słodkie budynie i kisiele. Co więcej, dzięki trwałości materiału, z którego zostały wykonane, bardzo szybko i równomiernie się nagrzewają. Do tego nadają się do używania na różnego typu kuchenkach oraz piekarnikach, więc wybór takiego kompletu będzie także fantastycznym pomysłem na prezent z okazji parapetówki lub ślubu.

Oryginalny design

Garnki powinny nie tylko pełnić funkcję użyteczną, ale także dobrze się prezentować. Zaletą garnków emaliowanych jest również spora dostępność, która powoduje, że nie ma problemu ze znalezieniem naczynia w ulubionym kolorze lub wzorze. Sporym zainteresowaniem cieszą się garnki z folkowymi i etnicznymi zdobieniami, które fantastycznie pasują do jasnych i przestronnych kuchni. Ze względu na to, że emalia wraca do łask, sklepy specjalizujące się w sprzedaży akcesoriów do wyposażenia domu np. https://zasmakujradosci.pl wprowadzają nowe linie garnków emaliowanych, które pasują także do nowoczesnych wnętrz i mają świetny design, bez względu na kształt i rozmiar.

Prosta pielęgnacja

Za kupnem garnków emaliowanych przemawia także stosunkowo łatwa pielęgnacja. Nie ma konieczności ich polerowania, a do tego nadają się również do mycia w zmywarkach. Wystarczy zwykły płyn do naczyń, by pozbyć się zabrudzeń. Dzięki gładkim ściankom przypalenia same odlepiają się od powierzchni naczynia po namoczeniu – nie ma potrzeby wielokrotnego szorowania. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby do pielęgnacji wykorzystywać naturalne środki, np. sodę oczyszczoną czy popularny kwasek cytrynowy.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.