Wiadomości z Katowic

Co trzeba wiedzieć przed kupnem pieca konwekcyjnego?

  • Dodano: 2019-09-04 07:00, aktualizacja: 2019-09-04 07:04

Wielu kucharzy uważa, że sercem każdego profesjonalnego zaplecza gastronomicznego jest piec konwekcyjny. Trudno wyobrazić sobie bez niego pracę w kuchni. Urządzenie działa prosto, jednak efekty, jakie daje są nie do przeceniania. Potrawy przygotowywane są znacznie szybciej niż w tradycyjnych piecach, a do tego nie wymagają dużych nakładów energii. Jak wybrać najlepszy piec konwekcyjny?

Obróbka termiczna potraw ma ogromny wpływ na efekt końcowy dania. Nawet najlepiej przygotowana pizza, ciasto czy pieczeń nie zachwycą gości, o ile nie zostaną przyrządzone w odpowiedniej temperaturze. Piece konwekcyjne pozwalają piec potrawy słodkie i wytrawne w sposób precyzyjny. Dzięki łatwej kontroli, kucharz ma wpływ na finalny efekt dania, problem niedopieczonego czy surowego dania na pewno nie będzie już więcej jego zmartwieniem.

Wybieramy piec konwekcyjny gastronomiczny

Urządzając lub modernizując zaplecze kuchenne zapewne zadajesz sobie pytanie, jakie meble i sprzęty wybrać. Czy piec konwekcyjny gastronomiczny jest Ci w ogóle potrzebny? Odpowiedź jest prosta — tak! 

Piec konwekcyjny gastronomiczny może być gazowy lub elektryczny. Zasada jego działania jest bardzo prosta. Poprzez ruch powietrza ciepło transportowane jest do wnętrza urządzenia. Dochodzi do tego poprzez odpowiednio zaprojektowane i rozmieszczone w emaliowanej komorze wentylatory. Oprócz nich ten rodzaj pieca ma filtry, które oczyszczają powietrze zanim wyrzucą je na zewnątrz. Dzięki temu, w kuchni, w której znajduje się piec konwekcyjny gastronomiczny nie dochodzi do zbyt intensywnego mieszania się zapachów.

Do innych zalet tego urządzenia należy:

  • praca z wykorzystaniem termoobiegu, która nie wymaga aż takiego nakładu energii, jak ma to miejsce w przypadku klasycznego pieca. Dzięki temu generowane są oszczędności,

  • potrawy przyrządzane w piecu konwekcyjno-parowym są równomiernie wypieczone i mają taką samą temperaturę w każdym miejscu,

  • wielozadaniowość, ponieważ ten rodzaj pieca, ze względu na mechanizm działania nadaje się nie tylko do pieczenia, ale też gotowania na parze,

  • ochrona potraw przed wysychaniem, dzięki stałemu dopływowi powietrza pozostają one idealnie wilgotne, nawilżone,

  • dostępność w wielu rozmiarach, nawet niewielkich, dzięki czemu na piec konwekcyjno-parowy mogą zdecydować się również właściciele niewielkich restauracji czy bistro.

Nowoczesny piec konwekcyjny stosowany w gastronomii. Źródło zdjęcia: https://sklep.technica.pl/piece-konwekcyjno-parowe

Piece konwekcyjne elektryczne czy gazowe?

Skoro wiesz już, że inwestycja w piec konwekcyjny to dobry pomysł dla Twojej gastronomii, czas wybrać najlepszy model. Do wyboru są:

  • piece konwekcyjne elektryczne,

  • piece konwekcyjne gazowe.

Piec konwekcyjno-parowy pozostaje najpopularniejszym wyborem wśród restauratorów. To urządzenie, które ma dodatkową funkcję, jaką jest emitowanie pary. W praktyce zdecydowanie rozszerza to spektrum zastosowań pieca o takie czynności jak blanszowanie, regenerowanie dań, pieczenie z sondą, a nawet grillowanie i smażenie. Tyle funkcji w jednym sprawia, że piec konwekcyjno-parowy będzie doskonałym wyposażeniem niewielkich barów typu bistro. Przygotowane w nim dania zachowują właściwości odżywcze, a smak i aromat zachwyci kubki smakowe wszystkich degustatorów.

W zależności od możliwości i tego, jakie media są doprowadzone do lokalu możesz wybrać piec konwekcyjny elektryczny lub piec konwekcyjny gazowy. Różnica w sposobie zasilania nie wpływa na finalny efekt dań, które w każdym przypadku są perfekcyjnie przyrządzone. Urządzenia pozwalają też wygenerować znaczne oszczędności na zużyciu wody, zredukować kaloryczność potraw (poprzez redukcję tłuszczu) czy przyrządzać kilka dań jednocześnie.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.