Wiadomości z Katowic

Dodatki funkcjonalne do żywności - zastosowanie

  • Dodano: 2018-04-06 12:30

Właściwie we wszystkich produktach spożywczych, które kupujemy na co dzień znajdują się dodatki funkcjonalne. Większość z nich pozyskiwana jest z naturalnych składników, lecz zdarzają się szkodzące dodatki funkcjonalne, a zatem warto zwracać na nie uwagę.

W jakim celu stosuje się dodatki funkcjonalne do żywności?

Każda żywność powinna być jak najbardziej zdrowa i charakteryzować się samymi atutami. Tak oczywiście nie jest, jednakże większość dodatków funkcjonalnych powinno spełniać pozytywne zadania. Owe dodatki stosuje się przede wszystkim w celu zapobiegania ewentualnym zmianom, które mogą zachodzić w żywności. Prościej ujmując – przedłużają datę ważności produktu. Kolejnym zadaniem, jakie powinny spełniać dodatki funkcjonalne jest podniesienie atrakcyjności i apetyczności produktu. Określone dodatki zwiększają ich aromat, czy smak, dzięki czemu są chętniej przez nas kupowane. Dodatki funkcjonalne chronią również składniki, które występują w produkcie. Zapobiegają one zmianom tych składników, a w efekcie całego produktu. Różne dodatki funkcjonalne mają swoją określoną rolę. Mogą one również dodawać do produktu spożywczego na przykład białko, tłuszcz, czy inne potrzebne składniki, które pomogą stworzyć odpowiedni produkt spożywczy.

Konserwanty – plusy i minusy

Za pewne wiele osób śmiało stwierdzi, ze konserwanty są szkodliwe, czy zupełnie nie potrzebne. Przy wielu produktach widnieje również napis ‘’bez konserwantów’’. Warto jednakże zauważyć, że spożywanie ich jedynie w nadmiernych ilościach może nam zagrozić. Konserwanty mają przede wszystkim na celu wydłużenie przydatności produktu, poprawienie jego wyglądu i smaku, a zatem nie dodawanie konserwantów jest prawie niemożliwe. Konserwanty również zapobiegają rozwijaniu się drobnoustrojów w produkcie, które mogłyby nam bardzo zaszkodzić. Istnieje wiele rodzajów konserwantów, jednakże te dodawane do żywności nie są tak szkodliwe. Z pewnością można stwierdzić, że żywność, która nie posiada konserwantów ma o wiele mniejszą datę przydatności nie wygląda już tak smakowicie. Spożywanie żywności, która posiada konserwanty nie jest szkodzące, jednakże zawsze wszystko należy robić z umiarem.

Dodatki funkcjonalne, dzięki którym produkt stanie się zdrowszy

Istnieje wiele rodzajów dodatków funkcjonalnych, jednakże wiedza, którą posiadamy o nich często jest niska. Przekonanie o tym, ze dodatki funkcjonalne do żywności nam szkodzą jest błędne. Owszem istnieją takie, które są w jakimś stopniu szkodzące. Jest to mały próg, aczkolwiek istnieje. Warto jednakże wiedzieć, że w dziale dodatków funkcjonalnych istnieją również takie, które korzystnie wpływają na produkt i na nasz organizm. Są to oczywiście witaminy. Wiadomo, że witaminy są zdrowe i zalecane w codziennym spożyciu. Na naszą korzyść należą one również do dodatków funkcjonalnych. Mogą to być witaminy z grup A, D, E, K. Zastosowanie najczęściej mają w maśle, mleku, oleju roślinnym, produktach zbożowych śniadaniowych, sokach owocowych i warzywnych, nektarach i wyrobach ciastkarskich. Należy pamiętać, że nie występują one we wszystkich tych wymienionych produktach. Co będzie wchodziło w ich skład zależy od firmy, która produkuje taką żywność.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.