Wiadomości z Katowic

Fingerfood. 5 top przekąsek na jednego kęsa

  • Dodano: 2018-09-25 09:15, aktualizacja: 2018-11-22 08:17

Fingerfood to prawdziwy hit ostatnich lat. Te niewielkie przekąski skradły serca zarówno młodych, jak starszych miłośników jedzenia. Wytworny Sylwester na zamku? Parapetówka w gronie najbliższych osób? Ekskluzywny bankiet na 500 osób? Fingerfood sprawdzą się doskonale na każdą okazję!

Nic dziwnego, że ta moda tak szybko się przyjęła, w końcu jako fingerfood można podać właściwie każdy rodzaj przystawki. Ważne jest, aby w tym niewielkim kęsie znajdowało się jak najwięcej smaku. Należy pamiętać także o różnorodności. 5 różnych przystawek spotka się z większą przychylnością gości niż 15 w podobnym stylu. Zainspiruj się naszymi 5 top przekąskami na jednego kęsa.

Top 5 przekąsek typu fingerfood

Śledzie

Śledź jest daniem podawanym tradycyjnie zarówno na eleganckich przyjęciach, jak i domowych parapetówkach. Trudno wyobrazić sobie święta, wesele, czy parapetówkę bez dobrego śledzika. A może by tak podać go jako fingerfood? Wystarczy niewielka grzanka lub połówka pieczonego ziemniaka, a na nim doskonale przyprawiony śledź solony lub marynowany. Słynnego śledzia w śmietanie można zaserwować na niewielkiej łyżeczce.

Koreczki

Koreczki kojarzą się z wykwintną przekąską epoki PRL. Na wykałaczkę nabijana była kosteczka sera, niewielki kawałek wędliny oraz kawałek ogórka, pomidora lub oliwek. Dziś pod ogólną nazwą 'koreczki' znajdują się wszystkie przekąski z wykałaczką. Może to być kawałek łososia, korniszonki, fragment sera z niebieską pleśnią, kostka gruszki, jabłka, albo szynki parmeńskiej. Koreczki mogą być przygotowane także w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Jeżeli tylko coś nie rozpadnie się podczas nakłuwania – śmiało wbijaj i twórz własne kompozycje.

Mini sakiewki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to wybawienie niejednej gospodyni i obowiązkowy produkt w każdej lodówce. Niezapowiedziani goście? Nagła okazja do świętowania? Wyjmij ciasto francuskie i zrób szybkie i smaczne mini sakiewki. Farsz może być słodki lub słony. Świetnie sprawdzi się szpinak, mięso mielone, indyk, suszone pomidory oraz ser żółty lub twaróg. Doskonale smakują na gorąco, jak i na zimno.

Tartinki

Tartinki to elegancka nazwa małej kanapki. Jej przygotowanie również jest bardziej wyrafinowane. Na warstwie cienkiego pieczywa układa się jeden lub kilka wykwintnych dodatków. Często jako spód wykorzystywany jest pumpernikiel, wafel ryżowy lub dobrej jakości chleb, natomiast na górę można położyć kremowy ser, serek ricotta, kawior, łososia lub kapary. Warto zadbać o różnorodność kolorystyczną.

Babeczki, muffinki

Babeczki oraz muffiny można przygotować na słodko lub na wytrawnie. Mogą być udekorowane masą kremową z serka mascarpone, bitą śmietaną lub kremowym serem kozim w towarzystwie świeżych ziół. Muffinki czekoladowe, kakaowe i waniliowe lub babeczki wypełnione kremową masą z dodatkiem świeżych owoców doskonale sprawdzą się jako przystawki słodkie. Żółty ser, boczek, cebula, tuńczyk oraz chorizo to składniki przepysznych wytrawnych muffinek i babeczek.

Prezentacja fingerfood

Jeszcze słowo o podawaniu fingerfood. Serwowanie tego typu przekąsek jest bajecznie proste. Wystarczy odrobina wyobraźni i kilka praktycznych naczyń. Do przygotowania przekąsek fingerfood przydadzą się małe łyżeczki przystawkowe, miseczki o niewielkich rozmiarach oraz standardowe wykałaczki, czy zwykłe papilotki. W przypadku eleganckich bankietów świetnie sprawdzą się mini brytfanki oraz mini patelnie. Ułożenie przystawek w równych rzędach dodaje dodatkowej estetyki - podpowiada Adam Kozioł z hurtowni gastronomicznej Horeca Polska.

Dodaj komentarz

W związku z nadchodzącą ciszą wyborczą, możliwość komentowania artykułów na naszej stronie zostanie tymczasowo zablokowana.
Dziękujemy za zrozumienie i zachęcamy do powrotu do dyskusji po zakończeniu ciszy wyborczej.