Wiadomości z Katowic

Grille w profesjonalnej gastronomii i nie tylko

  • Dodano: 2022-04-20 09:00

Potrawy z grilla cieszą się od lat dużą popularnością. Grillowanie odbywa się nie tylko w przydomowych ogródkach lub na łonie natury, ale także w kuchniach lokali oferujących klientom grillowane mięsa lub warzywa. Grill gastronomiczny sprawdza się zarówno w eleganckich restauracjach i steakhouseach, jak i barach szybkiej obsługi oraz w firmach specjalizujących się w cateringu. Jaki rodzaj grilla wybrać, by zyskać pewność, że wszystko co zostanie na nim przyrządzone podbije serca i podniebienia zróżnicowanych klientów? Zapraszamy na krótki przegląd urządzeń do grillowania. 

Grille kontaktowe

Zacznijmy od grilla, który powinien znaleźć się w wyposażeniu każdej firmy cateringowej, baru szybkiej obsługi, food trucka, kawiarni czy też baru kanapkowego. Jest nim grill kontaktowy – niewielkich rozmiarów urządzenie służące do obróbki termicznej kanapek, tostów, wrapów i burgerów. Każdy model takiego urządzenia posiada dwie płyty grzejne – górną i dolną, co odróżnia go od typowego grilla. Dzięki temu umieszone wewnątrz urządzenia pieczywo jest idealnie opieczone z obu stron. Grille kontaktowe zasilane są elektrycznie, posiadają płynną regulację temperatury i wyposażone są w ceramiczne lub żeliwne płyty grillowe – ryflowane, gładkie lub mieszane. Zróżnicowane wymiary oraz możliwość wyboru urządzenia z jedną lub dwiema płytami pomagają dobrać model dostosowany nie tylko do naszych wymagań, ale także przestrzeni, jaką dysponujemy. Większość modeli wyposażona jest w termostat bezpieczeństwa chroniący urządzenie przed przegrzaniem, antypoślizgowe, stabilizujące nóżki, wygodne, nienagrzewające się uchwyty oraz szufladę lub rynienkę na tłuszcz i resztki powstające w trakcie grillowania. 

Do urządzeń kontaktowych zaliczane są również zasilane gazowo lub elektrycznie nastolne płyty grillowe. Ich powierzchnia robocza w wersji gładkiej, ryflowanej lub mieszanej może mieć różne rozmiary. Ciekawą wersją nastolnych płyt grillowych są grille ceramiczne, które wyposażone są w ochronę przed przegrzaniem, pojemnik na tłuszcz, lampkę kontrolną i regulację temperatury. Grill ceramiczny ma idealnie gładką płytę roboczą z jednakową temperaturą na całej powierzchni, dzięki czemu zapewnia równomierną obróbkę termiczną i sprawdza się doskonale przy grillowaniu zróżnicowanych, mrożonych półproduktów. 

Grille gazowe

Grille gazowe to urządzenia, które w profesjonalnej gastronomii sprawdzają się doskonale. Są gotowe do pracy chwilę po naciśnięciu zapłonu, gwarantują precyzyjną regulację temperatury i równomierną obróbkę cieplną. Mogą być zasilane sieciowo lub z przenośnej butli, dlatego korzystają z nich chętnie nie tylko restauracje czy kuchnie hotelowe, ale także firmy cateringowe obsługujące imprezy plenerowe. Grille gazowe produkowane są w wersji jedno-, dwu-, trzy-, a nawet czteropalnikowej. Zazwyczaj są one sterowane niezależnie. Większość modeli wyposażona jest w elektroniczny zapłon i przewód gazowy z reduktorem ciśnienia, który zwiększa bezpieczeństwo eksploatacji. 

Do grillów gazowych zaliczane są również grille lawowe z jednym lub dwoma palnikami i rusztami. Ich działanie polega na uzupełnianiu palników specjalnymi kamieniami z lawy, które doskonale kumulują, a następnie oddają ciepło grillowanym produktom. Sprawdzają się one idealnie zarówno przy grillowaniu mięsa i ryb, jak i warzyw oraz pieczywa. 

Grille cateringowe

Profesjonalne grille cateringowe to mobilne grille ogrodowe, które wykorzystywane są najczęściej na różnego rodzaju imprezach plenerowych. Różnią się między sobą przede wszystkim sposobem zasilania – dostępne są zarówno grille gazowe i elektryczne, jak i na węgiel drzewny. Grille gazowe mogą mieć różną ilość palników. Właściwie wszystkie (oprócz modeli z patelnią) posiadają stabilne, często składane nogi lub podstawę na kółkach i wykonane są z odpornej na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne stali nierdzewnej. Wyposażone są w elektryczny zapłon, zawór termopary oraz przewód z reduktorem ciśnienia i zaworem bezpieczeństwa. 

Co wybrać?

Grille gastronomiczne przydają się w praktycznie każdej profesjonalnie zorganizowanej kuchni, jednak odpowiedź na pytanie w jaki grill najlepiej zainwestować, nie jest wcale prosta. Wybór optymalnego urządzenia zależy przede wszystkim od profilu działalności lokalu oraz przestrzeni, którą dysponujemy na kuchennym zapleczu. Mamy nadzieję, że nasz artykuł pomoże podjąć najlepszą z możliwych decyzji.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.