Rosnąca inflacja, bezrobocie i pensja na tym samym poziomie nie nastraja pozytywnie. Sprawia to, że większość Polaków musi zaciskać pasa. Ale czy to oznacza, że będą jedli gorzej? Nie! O ile dobrze rozplanują czas i pieniądze, a także ruszą głową i użyją kreatywności. Na początku zajrzyj do wszystkich gazetek lub odwiedź sklepy spożywcze (zwłaszcza te osiedlowe, które często pomijamy, a nie słusznie).
- Kupuj produkty, które się nie psują - długa data przydatności.
- Kupuj za pośrednictwem internetu.
- Korzystaj z promocji i przeglądaj gazetki promocyjne.
- Korzystaj z wiedzy kiedy i jakie produkty kupować podczas sezonu.
- Bądź świadomym klientem.
Kupuj produkty, które nie zepsują się szybko - najlepiej przez internet
Produkty takie jak batony proteinowe i suszone owoce są idealne do kupowania w sklepach internetowych, takich jak Amazon lub na stronie internetowej Twojego lokalnego sklepu. Oszczędza to pieniądze, ponieważ nie będziesz musiał płacić podatku od żywności, a jeśli wysyłka jest bezpłatna, to tylko dodatkowa zachęta do wydania tam pieniędzy. Pamiętaj tylko o tym, aby sprawdzić daty ważności kupowanych przez Ciebie produktów.
Łatwo psujące się produkty spożywcze - zawsze kupuj w ilościach, których będziesz używać
Zepsute jedzenie wyrzucone do śmieci to żadna okazja. Staraj się kupować świeże produkty w małych porcjach, wiedząc, że zjesz je w ciągu tygodnia. Na przykład, można podzielić banany lub winogrona w zależności od tego, ile ich potrzebujesz. Zamiast kupować głównie świeże produkty, szukaj mrożonych owoców i warzyw, które nie psują się tak szybko i pozwalają przygotować kontrolowane porcje. Poza tym, mrożonki sprawiają, że zdrowe przekąski i posiłki są łatwo dostępne, więc nie będziesz mieć wymówki, aby ich nie kupować.
W sezonie kupuj świeże owoce i warzywa
Zaoszczędzisz nie tylko gotówkę, ale także będziesz cieszyć się najzdrowszym jedzeniem na rynku. Wypisz pomocną listę produktów i przyklej ją do lodówki. W ten sposób zawsze będziesz świadomy sezonu, kiedy wybierzesz się do sklepu spożywczego, po ulubione, świeże, tanie i sezonowe produkty. Kto nie lubi wspierać swoich lokalnych firm? Kupowanie lokalnie uprawianych produktów pomaga stymulować lokalną gospodarkę, a przecież zawsze można je zamrozić na mniejsze porcje.
Kupuj luzem
Postaw sobie za cel kupowanie mięsa luzem. Niejeden ekspert zaleca kupowanie świeżej polędwicy wieprzowej i krojenie jej w niskotłuszczowe kotlety polędwicze, kupowanie pieczeni i pokrojenie w kostkę lub kupowanie kurczaka i krojenie w domu. Jeśli nie jesteś mięsożercą, rozważ fasolę jako tanie źródło białka. Kupuj płatki owsiane luzem zamiast pojedynczych paczek smakowych z dodatkiem cukru i soli.
Bądź świadomym klientem
Trzymaj swój budżet w ryzach, trzymając się listy zakupów. Skorzystaj z tych cotygodniowych gazetek, aby zaplanować zakupy spożywcze na cały tydzień i poświęć trochę czasu na porównanie cen ulubionych produktów z różnych sklepów. Pomaga to zapobiegać kupowaniu pod wpływem impulsu, które może doprowadzić do szybszego uszczuplenia środków przeznaczonych na żywność. Zrezygnuj także z ofert „kup jedną, drugą otrzymasz gratis”. Bardzo często zdarza się, że zapłacisz za produkt więcej, a jego niska data przydatności sprawi, że i tak go nie zjesz - trafi do kosza.