Wiadomości z Katowic

Czym jest nori? Poradnik sushi dla amatorów

  • Dodano: 2018-09-14 08:15, aktualizacja: 2018-09-14 08:19

Do tej pory nie miałeś okazji zapoznać się z prawdziwym rarytasem kuchni japońskiej, jakimi są charakterystyczne krążki z surową rybą bądź owocami morza? Powszechnie znany ze względu na swój estetyczny kształt mini-roladek przysmak rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni to dość skomplikowane w przygotowaniu danie, jakie odznacza się przede wszystkim koniecznością posiadania rozległej wiedzy na temat narodowych specjałów kontynentu azjatyckiego. Jednym z obowiązkowych pojęć wszystkich smakoszy sushi okazuje się niejakie nori. Co określa ten tajemniczo brzmiący termin o obcojęzycznej nazwie?

Nori, czyli…?

Wchodząc na stronę sklepu internetowego Harmonia Smaków, czy dowolny inny serwis działający online, za pośrednictwem którego odbywa się dystrybucja produktów żywnościowych przeznaczonych do robienia sushi, można zauważyć szereg nieznanych nam dotąd nazw artykułów spożywczych. To zazwyczaj oryginalne przysmaki azjatyckie, wśród których znajduje się m.in. nori. Pod tym pojęciem kryją się jadalne wodorosty morskie, uwielbiane przez Japończyków i wybierane jako podstawa kultowego specjału - sushi. Zgłębiając tajniki tamtejszej kuchni, nie można pominąć tego jakże ważnego składnika, na którym bazują wszelkiego typu krążki, niezależnie od tego, czym są faszerowane. Nori znane jest także pod synonimicznym określeniem czerwona alga. Przygotowanie do wykorzystania omawianego produktu w procesie przyrządzania klasycznego sushi opiera się zwłaszcza na skrupulatnym obrobieniu rozmaitych gatunków wodorostów, z czego przeważnie zielenic oraz szkarłatnic. Po uprzednim zebraniu wyłącznie wysokiej jakości glonów, konieczne jest ich dokładne wypłukanie, a później wysuszenie, do czego stosuje się zaś odpowiednie sita. Na koniec prasowanie i uprażenie, a wreszcie przycięcie tak, aby nori nie przekraczały typowych wymiarów.

Warte zakupu

Dla zupełnych laików w dziedzinie przyrządzania charakterystycznych krążków, kilka cennych wskazówek. Punkt pierwszy – patrz na oznaczenia. Zazwyczaj widniejące symbole to diamond, platinum, gold, silver, red oraz green. Poszczególne odcienie kolorystyczne mają zaś sugerować konkretną jakość produktu, na co składa się nie tylko wyrafinowanie smakowe, czy wartość odżywcza, ale też liczba dziurek, intensywność i aromat, kruchość, a nawet grubość pojedynczego płatu. Green to najcieńsza warstewka, przy czym diamond cechuje się najlepszą klasą. Bogaty wybór z kategorii produkty do przyrządzenia sushi z prawdziwego zdarzenia prezentuje popularny w sieci sklep Harmonia Smaków, w którym kompleksowo zaopatrzyć się we wszystko, co potrzebne do przygotowania charakterystycznych krążków mogą nawet zupełni laicy.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.