Wiadomości z Katowic

Te bakalie działają antynowotworowo. Sprawdź, o jakich mowa!

  • Dodano: 2024-08-28 17:00

Do grupy bakalii zaliczamy suszone owoce oraz orzechy. Są one świetną i wartościową przekąską między posiłkami, jak również doskonałym dodatkiem do śniadań, deserów i wypieków. Stanowią bogate źródło witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają również przeciwutleniacze, które wykazują działanie antynowotworowe. Które z bakalii mają w sobie najwięcej tych związków? Podpowiadamy!

Czym są bakalie?

Bakalie są smaczną i pożywną przekąską oraz zdrowym dodatkiem do wielu dań i deserów. Zaliczamy do nich suszone owoce (suszone śliwki, morele, rodzynki, daktyle, figi), migdały i orzechy (laskowe, włoskie, brazylijskie czy nerkowca) oraz kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy. Zalety spożywania bakalii znano już ponad 2000 lat przed naszą erą i szybko zyskały one popularność szczególnie w tych krajach, gdzie rosną owoce tropikalne łatwo suszące się na słońcu. Ich nazwa pochodzi od tureckiego słowa "bakkal". W Europie bakalie pojawiły się na przełomie XV/XVI wieku i bardzo szybko stały się ulubionym przysmakiem szlachty. Dziś jest to bardzo popularna przekąska, ceniona ze względu na wiele wartości odżywczych. Duży wybór bakalii i suszonych owoców można znaleźć w sklepie online ze zdrową żywnością Promienie Słońca.

Jakie właściwości zdrowotne mają bakalie?

Dostępne w sklepie bakalie to produkty bogate w wiele cennych dla organizmu wartości odżywczych. Zawierają witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania. Obecność mikro- i makroskładników oraz antyoksydantów wspomaga pracę układu odpornościowego i trawiennego oraz minimalizuje ryzyko zachorowania na serce i choroby cywilizacyjne (takie jak otyłość czy choroby krążenia). Dodatkowo, dzięki obecności przeciwutleniaczy, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia nowotworów.

Czym są przeciwutleniacze?

Dostarczanie do organizmu produktów spożywczych zawierających przeciwutleniacze jest bardzo ważne. Są to związki, które regenerują błony komórkowe oraz chronią przed działaniem wolnych rodników i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowań na raka. Możemy je podzielić na endogenne (wytwarzane przez organizm) oraz egzogenne (dostarczane ze środowiska). Do tej drugiej grupy należą między innymi witaminy i minerały obficie zawarte w bakaliach.

Które bakalie wykazują największe działanie antynowotworowe?

Wśród bakalii, które wykazują największe działanie przeciwnowotworowe, zaliczamy przede wszystkim rodzynki, figi, jagody goji, migdały i pistacje.

Rodzynki

Rodzynki, czyli suszone winogrona, są cennym źródłem fosforu, potasu, błonnika, witaminy C i wapnia. Przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi, a zawarte w nich przeciwutleniacze i aminokwasy wpływają pozytywnie na libido oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Suszone figi

Figi to owoce, które mogą pomóc podczas przeziębienia, ponieważ wzmacniają odporność. Mają bardzo dobry wpływ na układ trawienny, a zawarty w nich błonnik wspomaga odpowiednią perystaltykę jelit. Dodatkowo obecność antyoksydantów ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe - zawarte w nich składniki odżywcze mogą nawet zahamować migracje komórek nowotworowych. To doskonała przekąska dla osób chorujących na raka jelita grubego.

Jagody goji

To prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają dużo minerałów, kwasów tłuszczowych i witamin (przede wszystkim z grupy C). Pomogą obniżyć poziom cholesterolu oraz cukru. Wpływają pozytywnie na układ krążenia i pracę serca, chronią wątrobę i narząd wzroku, poprawiają koncentrację. Obecność przeciwutleniaczy sprawia, że skutecznie hamują rozwój komórek nowotworowych w jelitach, żołądku, płucach i narządach rodnych.

Migdały

Migdały, mylnie zaliczane do orzechów, są bogatym źródłem witamin z grupy B. Ponadto zawierają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, magnez, żelazo, kwas foliowy, witaminę E i PP. Zawarta w migdałach amigdalina (witamina B17) hamuje rozwój komórek rakowych i chroni przed ich powstawaniem. Te produkty powinny być obowiązkowym elementem diety u osób z podwyższonym ryzykiem wystąpienia raka piersi, prostaty lub jelita grubego.

Pistacje

"Orzechy szczęścia" skutecznie regulują poziom cholesterolu i cukru, obniżają ciśnienie i pomagają walczyć ze stresem i nerwami. Dodatkowo przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka pojawienia się nowotworów trzustki, prostaty i płuc. Są bogate w błonnik pokarmowy, żelazo, wapń i fosfor.

W jaki sposób wprowadzić do diety bakalie?

Pożywne i zdrowe orzechy oraz suszone owoce i migdały są świetną przekąską jedzoną między posiłkami, jako dodatek do kawy czy herbaty. To również wspaniałe dodatki do sałatek, ciast, deserów, lodów oraz gorących dań. Z ich udziałem można stworzyć pyszne śniadania, na przykład owsianki, musli, jogurty czy koktajle i smoothie.

O czym pamiętać, jedząc bakalie?

Warto pamiętać, że zarówno orzechy, jak i suszone owoce, chociaż są zdrową przekąską, zawierają również dużą ilość cukrów i kalorii. Dlatego ich spożywanie powinno być umiarkowane, dostosowane do niedoborów witaminowych i potrzeb organizmu. Zwykle zaleca się regularne jedzenie kilku sztuk dziennie (w zależności od rodzaju bakalii).

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.