Wiadomości z Katowic

Leonardo da Vinci - VETPRO 2013

  • Dodano: 2013-09-18 15:00
Projektu mobilności w programie Leonardo da Vinci - VETPRO 2013.
 
Program "Uczenie się przez całe życie”"pt. "Polskie rzemiosło w drodze do Europy"
                     
 
Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Katowicach, w partnerstwie ze Śląskim Cechem Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach oraz Izbą Rzemiosła i Rękodzieła w Ille-et-Vilaine w Rennes (Francja), rozpoczął realizację projektu "Polskie rzemiosł w drodze do Europy".  
 
 
Projekt polega na organizacji tygodniowej wymiany międzynarodowej do Francji  dla 21 osobowej grupy uczestników. Instytucją przyjmującą jest Izba Rzemieślnicza w Rennes. Wyjazd do Francji, zaplanowany na  maj 2014 roku, poprzedzony będzie szkoleniem kulturowym i językowym. 
 
Osoby stanowiące grupę docelową rekrutowane będą spośród właścicieli, współwłaścicieli lub pracowników zakładów rzemieślniczych branży spożywczej zrzeszonej w katowickim Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości i Śląskim Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach oraz samych pracowników zatrudnionych w Cechach, zajmujących  się  kształceniem zawodowym osób dorosłych i młodocianych oraz aktywną działalnością na rzecz przedsiębiorców.
Uczestnicy będą mieć okazję poznać system kształcenia na miejscu, zarówno we francuskich firmach rzemieślniczych, jak również w nowoczesnych ośrodkach szkoleniowych.
 
Projekt stanowić będzie znakomitą okazję do zdobycia nowych kompetencji oraz zwiększenia motywacji uczestników projektu do nauki języków obcych. 
 
Kryteria doboru uczestników projektu:
1. doświadczenie w szkoleniu osób młodocianych i/lub dorosłych w branży cukierniczej/piekarskiej/rzeźniczo-wędliniarskiej,
2. status przedsiębiorcy zrzeszonego w Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Katowicach lub Śląskim Cechu Rzeźników i Wędliniarzy w Katowicach reprezentujący jeden z 3 wymienionych zawodów w pkt 1. lub pracownik wskazanych Cechów, 
3. właściciel, współwłaściciel lub pracownik zrzeszonego zakładu rzemieślniczego,
4. podstawowa znajomość języka angielskiego lub francuskiego ,
5. motywacja do udziału w wymianie doświadczeń.
 
Najważniejsze cele projektu:
 
1. zapoznanie się z modelowym systemem kształcenia zawodowego we Francji,
2. wymiana doświadczeń w zakresie szkoleń zawodowych z partnerami francuskimi,
3. poznanie nowoczesnych technologii, tajników, receptur w branży spożywczej,
4. zdobycie nowych kompetencji.
 
Projekt finansowany jest ze środków Programu Leonardo da Vinci - Uczenie się przez całe życie.
 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości w Katow

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również