Dobra pizza nie obejdzie się bez doskonałych składników. Wysokiej jakości ingrediencje to gwarancja perfekcyjnego smaku i, co równie ważne, pożywności. Każdy, kto raz spróbował tego włoskiego przysmaku, zdążył już wyrobić sobie na jego temat opinię i wybrać ten typ, który najbardziej przypada mu do gustu. Ale jakiejkolwiek pizzy byśmy nie lubili, to ta oryginalna nie ma racji bytu bez prawdziwej, kruchej, mlecznej mozzarelli. Jaki powinien być ten ser? Jaką mozzarellę wybrać? Podpowiadamy!
Ciągnąca kompanka pizzy
Mozzarella to podchodzący z południowych Włoch ser podpuszczkowy znany najbardziej - a jakże - ze swojej niezwykłej rozciągliwości. Po roztopieniu prawdziwa mozzarella staje się delikatna i ekstremalnie ciągnąca. To właśnie ta cecha sprawia, że jest tak dobrym dodatkiem do pizzy i innych dań, w których liczy się tak smak, jak i konsystencja. Położona na drożdżowym placku i włożona do pieca staje się idealnym przysmakiem. I za to ją kochamy!
Prosto z południa Włoch
Podchodzący z Kampanii ser jest wytwarzany ze świeżego mleka bawolic, czyli samic gatunku woła domowego. Tak przynamniej jest w wersji oryginalnej. Teraz coraz częściej dodaje się do niego mleka krowiego lub całkowicie zastępuje nim to z pierwotnego przepisu. Najbardziej jednak pożądanym i docenianym rodzajem tego przysmaku jest mozzarella di bufala sampana, czyli włoska bufala mozzarella wytwarzana wyłącznie w regionie Kampania, zgodnie z tradycyjnymi, historycznymi recepturami z miasta Aversa. To ten ser znajduje się na liście produktów o Chronionej Nazwie Pochodzenia.
Produkt doskonały
I to taka mozzarella jest jednym z podstawowych składników prawdziwej pizzy. Włoskie danie nie obejdzie się bez kilku elementów – sprężystego ciasta, słodkich pomidorów i, właśnie, prawdziwego sera z bawolego mleka. Dlatego, jeśli mamy ambicję, by przygotować samodzielnie włoski placek według tradycyjnego przepisu, musimy wyruszyć na sklepowe poszukiwania. Zamiast uproszczonej, krowiej wersji szukajmy tej ikonicznej, prosto z Kampanii. Tylko ten ser to pewność, że uda nam się zasmakować niepodrabialnego smaku delikatnej Margherity.
Pizza w Katowicach?
Co ciekawe, mozzarella to nie tylko pyszny dodatek do placka, ale też zdrowa przekąska idealna dla wszystkich fanów nabiału. Znajdziemy w niej cały zestaw witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To przede wszystkim prawdziwa skarbnica wapnia potrzebnego do wzmocnienia kości i zębów oraz zapewnienia sprawnej pracy organów wewnętrznych i wszystkich naszych układów.
A żeby zjeść świetną i świeżą pizzę, nie trzeba daleko szukać. W każdym mieście w Polsce znajdziemy perfekcyjne lokale serwujące włoską kuchnię. Pizza w Katowicach? Dlaczego nie! Czy to z bawolim, czy z krowim serem – ważne, by była pyszna i zjadana wśród przyjaciół. Dobra pizzeria w Katowicach? Tylko Dominium!