Wiadomości z Katowic

Rola płyt warstwowych w konstrukcji obiektów chłodniczych

  • Dodano: 2021-03-23 10:00

Komory chłodnicze są niezbędne do prawidłowego przechowywania i przewożenia produktów żywnościowych czy farmaceutycznych. Chłodnie wykorzystywane są w centrach logistycznych, magazynach i placówkach handlowych. Do ich budowy bardzo często wykorzystywane są płyty warstwowe. W poniższym artykule dowiesz się jakie właściwości  płyt chłodniczych sprawdzają się podczas magazynowania żywności.

Sprzedaż produktów żywnościowych, których termin przydatność do spożycia jest krótki, wymaga odpowiedniego systemu przechowywania. Magazynowanie żywności w miejscach o znacznie obniżonej temperaturze pozwala na wydłużenie terminu przydatności do spożycia takich produktów jak ryby mięsa, owoce i warzywa czy produkty mleczarskie. W celu zagwarantowania właściwych warunków do składowania tych produktów wykorzystuje się komory chłodnicze. Komory powinny spełniać odpowiednie wymagania pod względem poziomu utrzymywanej temperatury, ilości oferowanego miejsca, kontroli nad panującymi wewnątrz warunkami czy zabezpieczeń dla mogących przebywać we wnętrzu ludzi. Za prawidłową pracę komory odpowiada instalacja chłodnicza, w skład których wchodzą agregat, system przewodów do przepływu czynnika chłodniczego czy różnego rodzaju czujniki monitorujące poziom wilgotności i temperatury.

Właściwości płyt chłodniczych

Ważnym elementem budowy chłodni są płyty warstwowe, które są wykorzystywane jako materiał budowlany ścian i sufitów. Chłodnicze płyty warstwowe ARPANEL posiadają niski współczynnik przenikania ciepła, który pozwala utrzymać prawidłową termoizolację. Dodatkowo płyty warstwowe są wykorzystywane w obiektach chłodniczych ze względu na wysoki poziom szczelności, która zabezpiecza komorę przed wydostawaniem się używanych wewnątrz gazów albo przenikaniem przez przegrody wilgoci. Dzięki temu płyty warstwowe chłodnicze stosuje się w chłodniach przechowalniach czy mroźniach.


Budowa płyt chłodniczych

Do wykonania warstwowych płyt chłodniczych wykorzystuje się ocynkowane i pomalowane blachy stalowe. Płyty muszą być odpowiednio zabezpieczone przed oddziaływaniem warunków zewnętrznych, uszkodzeń mechanicznych. Między okładzinami z blachy umieszczona jest warstwa termoizolacji. W przypadku płyt chłodniczych rdzeń konstrukcyjny wypełniony jest materiałem z pianki poliuretanowej (PUR) lub poliizocyjanuranowej (PIR). Oba materiały posiadają wysoką odporność na pojawianie się odporność na pojawianie się grzybów i pleśni. System łączenia płyt eliminuje możliwość powstania szczelin między nimi.


Płyty warstwowe wykorzystywane do budowy obiektów przeznaczonych do przechowywania lub przetwórstwa żywności muszą spełniać normy PN-EN 14509 - „Samonośne izolacyjno-konstrukcyjne płyty warstwowe z dwustronną okładziną metalową”. Zgodnie z określonymi wymaganiami  płyta musi być odporna na korozję, spękanie, odpryski oraz ścieranie. Wskazane jest, by były łatwe w utrzymaniu w czystości, tj. zmywalne i możliwe do dezynfekcji.

Przechowywanie żywności w obiektach wykonanych z płyt chłodniczych

Świeże produkty spożywcze takie jak nabiał, mięso czy wędliny przechowuje się w temperaturze od 0 do kilku stopni Celsjusza. Z tego powodu płyty wykorzystywane do budowy chłodni muszą zagwarantować utrzymanie odpowiednich warunków termicznych. W przypadku chłodni dla owoców i warzyw wymagana jest dodatkowo szczelność gazowa oraz zdolność do ochrony przed przenikaniem wilgoci.

W przypadku budowy mroźni, czyli pomieszczeń przeznaczonych do schładzania produktów oraz ich długotrwałego przechowywania, wymagania są trochę wyższe. W komorach przeznaczonych do zamrażania  powinna utrzymywać się temperatura między 0 a –10°C, w zależności od typu wykonywanego procesu technologicznego i rodzaju produktu. W mroźniach zwykle panuje temperatura do –18°, a niektóre produkty głęboko zamrożone wymagają aż –25°C.

Płyty chłodnicze ARPANEL to doskonały materiał do budowy szczelnych komór chłodniczych. Ich właściwości doskonale sprawdzają się w przypadku przechowalni żywności, jak również w przypadku mroźni, które wymagają utrzymania niskich temperatur.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.