Wiadomości z Katowic

Askorbinian sodu to silny przeciwutleniacz wspomagający układ odpornościowy

  • Dodano: 2021-05-27 13:00, aktualizacja: 2021-08-09 14:11

Organiczny związek chemiczny - sól kwasu askorbinowego i sodu jest formą witaminy C, w której łączy się z sodem. Ta forma jest bardziej nowoczesna i wyższej jakości niż zwykły kwas askorbinowy. Przyjmując preparat z tym składnikiem, otrzymuje się codziennie witaminę C w postaci biologicznej, która jest mniej drażniąca dla błon śluzowych przewodu pokarmowego. Jest to produkt znany niemal na całym świecie ze swoich dobroczynnych właściwości. W porównaniu z czystą witaminą C ten związek chemiczny jest łatwiejszy do strawienia, dzięki czemu mogą go stosować osoby z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego, znajduje się również w żywności dla niemowląt.

Właściwości nowoczesnego kwasu l-askorbinowego

Przydatne właściwości askorbinianu sodu (kwasu l-askorbinowego) obejmują:

  • Zwiększona produkcja przeciwciał odpornych na bakterie, wirusy i grzyby
  • Neutralizacja wolnych rodników
  • Zatrzymanie procesów oksydacyjnych
  • Normalizacja poziomów hormonalnych
  • Obniżenie poziomu cholesterolu
  • Działanie przeciwnowotworowe.

Główne wskazania do przyjęcia kwasu l-askorbinowego i sodu: niedobór witaminy C i osłabiona odporność. Askorbinian sodu https://ukryteterapie.pl/askorbinian-sodu-80g pomaga w normalizacji składu krwi, utrzymuje zdrowie wszystkich tkanek, poprawia niektóre rodzaje metabolizmu, a także uczestniczy w syntezie niektórych przydatnych substancji.

Zastosowanie kwasu l-askorbinowego i sodu

Witamina C i sód (askorbinian sodu) to niezbędne składniki odżywcze dla organizmu. Witamina C zapewnia ochronę przeciwutleniającą, a także wspiera zdrowie naczyń krwionośnych, tkanek, chrząstek, kości, oczu i innych układów narządów. Ponadto jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, L-karnityny i neuroprzekaźników. Sód jest elektrolitem, który pomaga utrzymać równowagę wodną w komórkach i wokół nich, reguluje stabilne ciśnienie krwi i jest ważny dla układu mięśniowego i nerwowego. Wszystko to sprawia, że witamina C i sód są niezbędne do utrzymania ogólnego stanu zdrowia.

Askorbinian sodu znajduje się w wielu produktach roślinnych, takich jak świeże warzywa i owoce, zwłaszcza owoce cytrusowe. Jego przyjmowanie ma szczególne znaczenie w porze przeziębień, kiedy konieczne jest doprowadzenie układu odpornościowego organizmu do gotowości bojowej. Dostępny jest w wielu formach: kapsułki, proszek oraz płyn do wlewów. Przyjmując askorbinian sodu dożylnie uzyskuje się szybkie wchłanianie, ponieważ zostaje pominięty układ pokarmowy. Zostaje osiągnięty lepszy efekt terapeutyczny. Jest to skuteczny sposób na szybkie uzupełnienie niedoborów witaminy C. Dodatkowym atutem askorbinianu sodu jest jego zwiększona biodostępność, co sprzyja optymalnemu wchłanianiu witaminy C.

Jakie funkcje w organizmie spełnia związek chemiczny sól kwasu askorbinowego i sodu?

Askorbinian sodu https://www.medisines.pl/witamina-c-jakie-jest-dzienne-zapotrzebowanie-na-kwas-askorbinowy/ to związek organiczny pełniący szereg ważnych funkcji w organizmie człowieka. Niedobór witaminy C powoduje szkorbut: osłabnie, dziąsła krwawią, na ciele łatwo powstają siniaki. Rośliny i większość zwierząt syntetyzuje kwas askorbinowy z glukozy, która jest głównym źródłem energii dla organizmów żywych. Tylko nietoperze roślinożerne, świnki morskie, małpy człekokształtne i ludzie nie wytwarzają witaminy C - brakuje jednego z enzymów biorących udział w reakcji. Tak, więc zapotrzebowanie na ten związek jest zaspokajane przez jedzenie.

Witaminy to substancje, które każdego dnia muszą być dostarczane z pożywieniem w wystarczających ilościach. Kwas askorbinowy jest stale obecny we wszystkich naszych narządach i tkankach. Witamina C pomaga limfocytom T, które zwalczają infekcje i zapobiegają ich śmierci. Wiadomo również, że palenie, stres, infekcje zmniejszają zawartość witamin w organizmie. Lekarze przepisują askorbinian po urazach i operacjach w celu pobudzenia produkcji kolagenu. Czy askorbinian sodu zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób układu krążenia, których przyczynę upatruje się właśnie w nadmiernym utlenianiu wewnątrz komórek? Pytanie jest nadal otwarte, a wyniki badań są sprzeczne.

Witamina C i sód wspierają zdrowie organizmu człowieka

Askorbinian sodu zwiększa produkcję przeciwciał, które neutralizują komórki wirusów, bakterii, zwalcza wolne rodniki i eliminuje skutki ich działania. Zatrzymuje procesy oksydacyjne w organizmie, wpływa na hormony, poprawia skład krwi, usuwa cholesterol. Askorbinian sodu to sól sodowa kwasu askorbinowego, również dodatek do żywności szeroko stosowany w innych dziedzinach:

  • Farmakologia i medycyna: jako część leków przeciwwirusowych, wzmacniających układ odpornościowy, w kompleksach witaminowych oraz jako niezależna witamina C.
  • Kosmetologia: część produktów przeciwstarzeniowych, szampony, kremy liftingujące, kosmetyki dla dzieci. Skutecznie zwalcza bakterie wywołujące stany zapalne skóry. Działa wybielająco.
  • Askorbinian sodu jest szczególnie przydatny do hodowli młodych zwierząt.

Odgrywa wiele ważnych ról w metabolizmie komórkowym, z których wiele właśnie wyszło na jaw w ostatnich latach. Kwas askorbinowy i askorbinian sodu to dwa rodzaje suplementów witaminy C. Główna różnica między kwasem askorbinowym a askorbinianem sodu polega na tym, że kwas askorbinowy może powodować kwasowość w ludzkim ciele, podczas gdy askorbinian sodu może zapobiegać nadkwasocie i działać, jako suplement witaminowy.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.