Katowice - portal miejski mojeKatowice.pl

Wiadomości z Katowic

Masło shea - dlaczego jest stosowane w kosmetyce?

  • Dodano: 2019-12-04 08:30, aktualizacja: 2019-12-04 08:45

Substancje pochodzenia roślinnego mają najlepszy wpływ na nasz organizm. Dlatego są chętnie stosowane w branży kosmetycznej. Zapewniają bowiem bezpieczeństwo i wysokie właściwości. Do takich substancji zaliczamy chociażby masło shea.

Skąd pochodzi masło shea?

Surowiec ten pozyskuje się w zachodniej i środkowej Afryce z owoców drzewa o nazwie Masłosz Parka. Roślina ta jest bardzo wyjątkowa, a rdzenni mieszkańcy Afryki otaczają ją świętym kultem. Drzewa te są bowiem uznawane za długowieczne. Masłosz Parka przetrwa ponad trzysta lat. Po tym czasie zaczyna dopiero wydawać owoce, co czyni te drzewo wyjątkowym. Swoją nazwę roślina zawdzięcza europejskiemu odkrywcy. To Mungo Park jako pierwszy człowiek ze Starego Kontynentu odkrył te drzewo i sprowadził masło shea. Dziś z powodzeniem jest stosowane w różnego rodzaju produktach kosmetycznych.

Masło shea – jakie bogactwo kryje?

Surowiec ten szybko znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. To skład masła shea sprawia, że jest tak ceniony w branży. Olej ten to bogate źródło witaminy A, E oraz F. Pod tą ostatnią kryje się mieszanina kwasów linolenowego, arachidonowego oraz linolowego. Stosując produkty z masłem shea pozwolimy więc naszym mięśniom rozluźnić się, dzięki czemu preparaty kosmetyczne lepiej się wchłaniają. Masło shea znajdziemy w kosmetykach opóźniających procesy starzenia czy poprawiających elastyczność i nawilżenie skóry. Dlatego warto sięgać po takie preparaty szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym. Jeśli więc chcemy złagodzić skutki mroźnego powietrza koniecznie wybierajmy pomadki do ust, kremy do twarzy i balsamy do ciała zawierające masło shea. Takich na rynku nie brakuje. Tutaj znajdziesz jednego z dystrybutorów tego surowca http://oqema.pl/. Masło shea znajdziemy także w olejkach do masażu oraz preparatach do mycia ciała. Stosowanie takich produktów zapobiega bowiem wysuszaniu się skóry.

Gdzie jeszcze stosuje się masło shea?

Kosmetyki to nie jedyna branża, w której wykorzystuje się masło shea. Na wiele zastosowań trudno by wpaść samemu. Okazuje się bowiem, że surowiec ten znalazł zastosowanie w impregnacji drewna. Masło shea pomaga odzyskać meblom czy instrumentom dawny blask. Efekt takiej impregnacji często jest zdecydowanie lepszy niż podczas stosowania specjalistycznych środków. Masło shea ma również swoją jadalną wersję, którą afrykańska ludność stosuje już od XIV wieku. Dodanie oleju do potraw zmienia ich smak, aromat, a nawet konsystencję. Jak widać surowiec ten ma bardzo szerokie zastosowanie. Warto o nim pamiętać nie tylko podczas zakupu kosmetyków, ale i eksperymentów kulinarnych. Pamiętajmy, że stosowanie naturalnych olejów wpływa pozytywnie na nasz organizm. Zamiast sięgać po kolejne produkty chemiczne, wybierajmy znacznie skuteczniejsze surowce oferowane przez samą naturę. Na pewno szybko odczujemy korzyści z takiego wyboru. Naturalne kosmetyki z masłem shea działają i leczą, a nie blokują pracę tkanek naszej skóry. Dzięki regularnemu stosowaniu szybko uzyskamy zadowalające efekty.
 

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.