Wiadomości z Katowic

Tanie wyposażenie kuchni - rodzaje noży kuchennych

  • Dodano: 2018-03-23 10:30

W każdej kuchni doskonale sprawdzi się solidny komplet noży za pomocą którego będziemy mogli szybko i wygodnie kroić, nacinać oraz obierać wszystkie produkty spożywcze. Aby noże spełniły nasze wszystkie oczekiwania, należy wybrać odpowiedni dla nas model.

Uniwersalność nie istnieje

Nie ma czegoś takiego jak nóż kuchenny uniwersalny. Inny jest przeznaczony do mięsa, inny do ryb, a jeszcze inny do warzyw i owoców. Wszystkie noże są również zróżnicowane pod względem takich parametrów, jak ostrość, twardość lub rozstawienie ostrzy.

Rodzajów noży kuchennych jest naprawdę bardzo wiele, ale warto jest mieć swój osobisty komplet, który będzie odpowiedni do kilku podstawowych produktów. Poniżej przedstawiamy najważniejsze rodzaje noży kuchennych.

Tanie wyposażenie kuchni - noże

Nóż szefa kuchni ma ostrze o dużych rozmiarach i długości większej niż 20 centymetrów. Jest on również stosunkowo szeroki, bo służy do wykonywania podstawowych czynności, na przykład krojenia mięsa, warzyw, owoców, ale również siekania, nacinania czy rozdrabniania. Nóż do obierania posiada ostrze o niewielkich rozmiarach, bardzo często nie większych niż 5-7 centymetrów. Co więcej, jego końcówka jest lekko wykrzywiona, bo bardzo przyspiesza obieranie warzyw i owoców. Może być stosowany również do wykonywania precyzyjnych i dekoracyjnych cięć. Tanie wyposażenie kuchni nie jest niemożliwe. Nóż do pieczywa ma długie, mniej więcej 20-centymetrowe, wąskie i ząbkowane ostrze. Jest przeznaczony do krojenia świeżych i czerstwych chlebów, bułek lub rogalików. Nóż do filetowania to wyjątkowy typ ostrza do oddzielania mięsa od kości i filetowania ryb. Jest wyjątkowo wąskie i ma długość około 15 centymetrów. Jego końcówka jest spiczasta. Jeżeli chodzi o budowę, to nóż uniwersalny jest trochę podobny do noża szefa kuchni. Jest od niego trochę węższy i krótszy. Zazwyczaj ostrze nie przekracza 20 centymetrów. Można go stosować do wielu czynności, na przykład do krojenia mięsa, warzyw i owoców. Z kolei nóż do sera posiada charakterystyczne otwory w ostrzy, dzięki którym plasterki sera nie przyklejają się do niego. Zazwyczaj ma drobne ząbki, które bardzo ułatwiają krojenie serów. Często posiadają rozdwojoną końcówkę.

Japońskie noże kuchenne

Stanowią one specjalną kategorię noży, które są wykonywane dwiema, oryginalnymi metodami. Pierwsza z nich to „honyaki”. Noże są kute z zastosowaniem tylko jednego rodzaju materiału. Najczęściej jest to stal. Druga metoda to „kasumi”. Te noże wykonywane są ze stali i żelaza.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.