Dodatki funkcjonalne do żywności

Czas czytania: 3 min.

Bardzo modne stało się zdrowe odżywianie. Wiele osób chce poprawić swój styl życia i wyeliminować niezdrową żywność. W tym celu zaczęto stosować dodatki do żywności, które mają za zadanie sprawić, aby miała korzystne dla człowieka witaminy, czy składniki.

Błonnik

Jest to substancja pochodzenia roślinnego. Coraz częściej na półkach ze zdrową żywnością możemy zauważyć wiele produktów zawierających błonnik. Najważniejszą zasadą jest to, aby pamiętać o piciu dużych ilości wody, gdy spożywamy żywność zawierającą błonnik. Posiada on wiele zalet. Przede wszystkim wspomaga on odpowiednie, dokładne trawienie, dzięki czemu zapobiegniemy ewentualnym wzdęciom i niestrawnościom. Kolejnym atutem jest to, że chłonie on różne substancje znajdujące się w naszym układzie pokarmowym w tym między innymi: cholesterol i triglicerydy – obniżając ich stężenie w krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko miażdżycy. Błonnik wpływa także korzystnie na mikroflorę w jelitach. Dba on o prawidłowy poziom i odżywia różne odmiany dobroczynnych bakterii pomagających rozkładać niektóre związki zawarte w pożywieniu do prostszych, które mogą być wchłonięte przez organizm, więc ich prawidłowa ilość i rozwój są dla człowieka niezbędne. Błonnik zawierają owoce i warzywa, produkty zbożowe, takie jak kasze, płatki zbożowe, ryż, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne oraz pieczywo razowe.

Guarana

Jest to substancja, której skład chemiczny przypomina kofeinę. Guarana jest często stosowana w napojach energetyzujących, tzw. fat burnerach oraz suplementach diety wspomagających odchudzanie. Guarana wspomaga odchudzanie poprzez dostarczanie organizmowi znacznie większej ilości energii.  Jednocześnie zawarta w guaranie – guaranina wykazuje właściwości zbliżone do kofeiny, dzięki czemu ogranicza łaknienie i zwiększa ilość spalanego tłuszczu podczas treningu. Uważa się, iż guarana działa stymulująco, dzięki czemu poprawia klarowność myślenia i wspomaga pamięć. Guaranę można stosować w celu poprawienia odporności, zwalczenia bólu głowy oraz dolegliwości związanych z krążeniem. Guaranie przypisuje się również właściwości antyoksydacyjne i modulujące odpowiedź układu odpornościowego. Najczęściej wykorzystuje się guaranę mieloną dodawaną do napojów.

Kwasy Omega 3 i 6

Jest to grupa kwasów tłuszczowych, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać i muszą być one dostarczane z pożywieniem. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka powstawania miażdżycy. Obydwa kwasy są niezbędne do prawidłowego rozwoju i odżywiania organizmu. Istotnie wpływają nie tylko na pracę układu sercowo-naczyniowego. Biorą również czynny udział w rozwoju układu nerwowego i zmysłu wzroku. Regulują także gospodarkę lipidową organizmu. Kwasy Omega 6 występują przede wszystkim w olejach roślinnych, a kwasy Omega 3 w rybach, skorupiakach, migdałach i orzechach włoskich. Warto również pamiętać, że przy pogrzaniu (np. smażeniu) obydwa kwasy tracą swoje właściwości.

Czytaj również na temat fosforanu spożywczego, białka wołowego i wieprzowego tutaj. Zapraszamy serdecznie

Tagi:

Justyna Romanczyk
Źródło: Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe

Logolinki

Katalog firm

Tagi