Jaki ser najlepszy na pizzę? Podpowiadamy
Dobra pizza bez sera? Choć nie jest to do końca niemożliwe, o czym doskonale wiedzą np. weganie, trzeba przyznać, że ser jest jednym z kluczowych składników flagowego włoskiego dania. Odpowiednio dobrany, wpływa na smak pizzy i sprawia, że bez wahania sięgasz po kolejne kawałki. Z jakiego sera najlepiej skorzystać, przygotowując tę potrawę? Wbrew pozorom nie tylko mozzarella jest dobrą odpowiedzią na tak postawione pytanie.
Jak głosi legenda, pierwsza pizza została przyrządzona w Neapolu w połowie XIX wieku dla Małgorzaty Sabaudzkiej – królowej Włoch. Na chrupiące i cienkie ciasto trafiły tylko trzy składniki – w kolorach odpowiadających barwom na fladze Italii. Czerwony kolor zapewniły pomidory, zielony – świeże listki bazylii, biały zaś – ser mozzarella. Ale raczej nie ta, którą znamy ze sklepów – wyprodukowana z mleka krowiego. Na pizzę trafiała mozzarella di buffala, czyli wyrabiana z mleka bawolic. Jaka jest różnica między nimi? Ser z bawolego mleka jest nieco bardziej kremowy i „ciągnący”, a przy tym… bardziej kaloryczny. Ma również jeszcze łagodniejszy smak, który idealnie komponuje się ze wszystkimi dodatkami, które trafiają na pizzę. Niemniej jednak – oba tradycyjnie włoskie gatunki sera idealnie komponują się z włoskim daniem – także w wersji podawanej przez lokale takie jak Pizza Dominium i inne dobre pizzerie.
Jeśli nie mozzarella, to co?
Choć rzeczywiście to mozzarella króluje na pizzach – nie tylko tych, które serwuje Pizza Dominium – nie jest jedynym serem, który można wykorzystać. Pizza, jak doskonale wiadomo, jest daniem, z którym można eksperymentować. Składniki, które trafią na placek mogą być niesamowicie różnorodne. Tak naprawdę więc każdy gatunek sera, który wybierzesz, może się dobrze skomponować z Twoją wersją. Jest jeden warunek: musisz zatroszczyć się wybórproduktu dobrej jakości. To ona bowiem jest podstawą filozofii kuchni włoskiej.
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twoje eksperymenty kulinarne zdadzą egzamin, wybierz jeden z poniższych gatunków:
- Parmigiano Reggiano lub Grana Padano – niezwykle popularne i doskonale znane włoskie sery twarde o dość wyrazistym zapachu i aromacie. Startym na wiórki lub płatki możesz posypać niemal każdą wersję pizzy. Najlepiej, jeśli zrobisz to już po jej upieczeniu.
- Gorgonzola lub inny niebieski ser pleśniowy (np. typu Lazur) – doskonale sprawdzisię nie tylko na typowej pizzy Quatro Fromaggi, którą znajdziesz np. w menu Pizza Dominium, ale również w towarzystwie szparagów, kaparów czy szpinaku.
- Feta – idealna do pizzy w stylu greckim. Wystarczy ją pokruszyć i posypać ciasto, na którym oprócz sera znajdą się np. świeża czerwona cebula, czarne oliwki i, opcjonalnie, kurczak czy liście świeżego szpinaku.
A co z typowo żółtymi serami, takimi jak gouda czy cheddar? Spiszą się dobrze w mieszance z innymi serami (na wspomnianej już pizzy typu „cztery sery”), ale również samodzielnie – zwłaszcza jeżeli masz ochotę przygotować bardziej polską wersję włoskiego dania: np. na grubym cieście, z pieczarkami, cebulką i kiełbasą. Niemniej jednak, w wersji tradycyjnej powinieneś się ich raczej wystrzegać.
Pizza niejedno ma imię, a kombinacje dodatków, które mogą trafić na ciasta są niezwykle różnorodne. Również z gatunkami sera możesz zatem poeksperymentować. Wypróbuj zatem różne gatunki i znajdź wersję, która najlepiej odpowiada preferencjom Twoich kubków smakowych.
Tagi:

















Dodaj komentarz