Zdrowe oleje – czyli jakie?
Naturalne oleje powstające ze składników roślinnych zachowują wiele cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Do tej gamy produktów należy znana na całym świecie oliwa z oliwek, ale także lokalne specjały, które powstają w Polsce z roślin występujących na obszarze naszego kraju.
Jest wiele zdrowych olejów, o czym możesz się przekonać, odwiedzając stronę www.zlotopolskie.pl – Olejarnia Złotopolskie to prawdziwa ich skarbnica. Na szczególną uwagę zasługują tepowstające z lnu i rzepaku. Aby dowiedzieć się więcej, wejdź na złotopolskie.pl
Oleje lniane
Len pochodzi z Bliskiego Wschodu, a w Polsce jest cenioną rośliną uprawną. W tym przypadku olej tłoczony jest z nasion rośliny, nazywanych siemieniem lnianym. Często można je kupić w sklepach spożywczych i stosować jako suplement diety ze względu na różnorodne zdrowotne właściwości. 30 do 40 procent zawartości nasion to właśnie olej roślinny.
Olej lniany jest bogaty w mikroelementy. Wśród nich znajdują się witaminy A, D, E i K. Każda z nich wpływa inaczej na nasze zdrowie. Witamina A działa pozytywnie na funkcjonowanie narząduwzroku oraz kondycję skóry. Witamina D pomaga utrzymać w dobrym stanie kości. Witamina E umożliwia dłuższe zachowanie młodości, ponieważ efektywnie zwalcza obecność wolnych rodników w organizmie. Witamina K zaś ma pozytywny wpływ na proces krzepnięcia krwi. Jak każdy olej równieżi ten nie tylko zawiera witaminy, ale także wspiera ich wchłanianie przez organizm.
Oleje lniane mają wysoką zawartość kwasów Omega-3 i Omega-6 wpływających dobrze na pracę serca, działanie całego układu krwionośnego i utrzymanie na optymalnym poziomie ilości cukru we krwi.
Można ich używać w kuchni i traktować zarówno jak doskonały nośnik smaku, jak i suplement diety. Ze względu na orzechowy posmak, doskonale się sprawdzi w charakterze dodatku do kanapek i sałatek. W przemyśle kosmetycznym oleje lniane są stosowane jako składnik różnorodnych specyfików, jak np. odżywki czy balsamy do ciała, ale można ich również używać,aplikując bezpośrednio na skórę i włosy.
Oleje rzepakowe
Rzepak jest odmianą kapusty. Z jego nasion pozyskuje się jadalny olej, który z kolei umożliwia wytworzenie margaryny. Oleje rafinowane lepiej się nadadzą do smażenia i duszenia, a te zimnotłoczone jako składnik sałatek lub dodatek do kanapek. Oprócz tego jest on wykorzystywany między innymi w przemyśle do produkcji biodiesela — paliwa do napędu silników wysokoprężnych.
Naturalne oleje rzepakowe są bardzo zdrowe. W składzie specyfiku znajdują się kwasy linolowy, oleinowy i linolenowy. Kwas linolowy wymaga przyjmowania w diecie, ponieważ organizm nie potrafi go samodzielnie wytworzyć. Kwas oleinowy optymalizuje poziom cholesterolu we krwi, szczególnie zwiększając ilość tego dobrego. Kwas linolenowy zaś reguluje odpowiedź zapalną organizmu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 występują w oleju rzepakowym w najzdrowszej dla człowieka proporcji. Zawiera on również w składzie witaminy A, E i K.
Tagi:

















Dodaj komentarz