Wiadomości z Katowic

Miód z nutą lub kroplą Katowic ​

  • Dodano: 2020-08-25 09:15

Miasto to dla pszczół bardzo przyjazne środowisko.

Jest w nim cieplej, sezon jest dłuższy, jest więcej różnorodnych kwiatów – nie ma monokultury, roślinność jest pielęgnowana i podlewana. Ważne jest też to, że mieście nie stosuje się pestycydów do ochrony roślin i nawozów sztucznych. Dlatego Katowice zdecydowały się na montaż uli na dachach obiektów miejskich. W ostatnich tygodniach zebrano pierwszą partię miodu, która jest już przebadana i trafiła do słoiczków.

Miód z miejskich dachów jest już zapakowany w słoiczki. Jego nazwa w symboliczny sposób odnosi się do miejsca, w którym powstawał. Już wkrótce będziemy mogli skosztować Miodu z nutą Katowic, który wskazuje na ul na dachu NOSPR-u oraz Miodu z kroplą Katowic, który z kolei wskazuje na dachy Basenu Brynów i Basenu Biurowiec – mówi Marta Chmielewska, naczelnik wydziału promocji.

Smakoszy zapewne zainteresuje informacja, że katowicki miód ma charakter spadziowo-nektarowy. Analiza miodu wykazała, że dominują w nim rośliny kapustowate - 19%, maliny – 15%, winobluszcz – 13%, koniczyny – 12%, śliwy stanowią 11% zawartości, a kasztanowce 8%. Wysoka zawartość pyłków roślin kapustowatych może mieć związek z roślinami ozdobnymi, które rosną przy Muzeum Śląskim.

Katowicki miód przebadano

Miód zebrany z katowickich dachów jest wyśmienitej jakości. Polskie normy wymagają, aby tak zwana liczba diastazowa, która opisuje aktywność enzymatyczną miodu, wynosiła minimum 8. W dobrych miodach z rzepaku czy akacji osiąga ona poziom 10-15, w miodach lipowych i spadziowych dochodzi do 30. Jak podaje Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytut Ogrodnictwa w Puławach, które przebadało miód z Katowic, liczba diastazowa tego miodu wynosi 34, co wskazuje na to, że jest to miód wyśmienitej jakości – mówi Łukasz Przybył, opiekun miejskich uli.

To samo laboratorium przebadało również katowicki miód na obecność HMF (5-hydroksymetylofurfural), czyli związku chemicznego powstającego w miodzie pod wpływem temperatury, kwasów i czasu. HMF Jest substancją szkodliwą dla pszczół i człowieka, dlatego polskie normy mówią, że jego poziom nie powinien przekraczać 40 mg/kg. Dobre miody osiągają wartość 2-7 mg w kilogramie miodu. Miód z miejskich uli zawiera tylko 1,2 miligrama HMF w kilogramie. 

Konkurs dla mieszkańców

Co powiecie na miodek z nutą lub kroplą Katowic w swoim domu? Już w środę (26.08.2020 r.) będzie można go wygrać w konkursie! Bacznie obserwujcie miejskie profile na Facebooku - Katowice - oficjalny profil miasta oraz na Instagramie – katowice_press_office.

Naturalny koniec wakacji – warsztaty pszczelarskie dla dzieci

Miasto Katowice serdecznie zaprasza na warsztaty pszczelarskie dla dzieci. Pierwsze warsztaty odbędą się 28 sierpnia 2020 r., w godzinach 15.00-16.30. Udział bezpłatny, zapisy: remigiusz@promarte.pl. Liczba miejsc ograniczona.

Tematyka warsztatów: Jak powstaje miód? Jak ważna jest rola zapylaczy w przyrodzie? Jak odróżnić pszczołę od osy? Jak możemy pomagać zapylaczom we własnych domach?  Życie wewnątrz ula: robotnice, zbieraczki, karmicielki, woszczarki, czerw oraz młode pszczoły.

Następna informacja

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również