Niezależnie czy prowadzisz restaurację, czy chcesz przygotować przyjęcie w domowym zaciszu – odpowiednia prezencja stołu to podstawa. Nawet najprostsze dania podane na odpowiednio dobranej i ułożonej zastawie, będą wyglądały wyjątkowo. Poznaj reguły nakrywania do stołu i oczaruj swoich gości!
1. Skompletuj odpowiednią zastawę stołową
Najważniejsza jest odpowiednia zastawa – powinna być ona elegancka, ale też stonowana, by nie przyćmiła swym wyglądem serwowanych dań. Najlepiej sprawdzą się klasyczne, białe talerze, bez wzorów lub ewentualnie z minimalistycznym motywem zdobniczym. Potrzebujesz również odpowiedniego kompletu sztućców, składającego się co najmniej z noży i widelców obiadowych, łyżek stołowych, łyżeczek i widelczyków do ciasta. Najlepiej, gdy w zestawie znajdą się również nóż i widelec do ryb, a także widelec do sałatek. Warto zadbać również o odpowiednie szkło, takie jak dzbanki i karafki na zimne napoje, przezroczyste szklanki i kilka rodzajów kieliszków na różne trunki.
2. Poprawnie ułóż elementy zastawy
Gdy już zgromadzimy wszystkie elementy nakrycia stołu, należy je odpowiednio ułożyć. Bezpośrednio przed każdym gościem powinny znajdować się talerze. Na lewo od nich umieszczamy widelce i serwetkę – najbliżej powinien znaleźć się widelec obiadowy, następnie – widelec do ryb, a najbardziej na lewo – serwetka. Na prawo od talerzy, zaczynając od wewnątrz, kolejno układa się nóż obiadowy, nóż do ryb i łyżkę. Należy pamiętać, by noże umieścić ostrzami w kierunku zastawy. Nad talerzami układa się łyżeczkę i widelczyk deserowy. Kieliszki na wodę, wino białe i czerwono stawiamy powyżej zastawy, lekko z prawej.
3. Dodatki na stole – zachowaj umiar
Poza zastawą, na profesjonalnie nakrytym stole nie może zabraknąć obrusu i serwetek. Najlepiej, gdy elementy te są śnieżnobiałe, dopuszczalne są również delikatne, pastelowe kolory. Jeśli chcesz umieścić na stole inne dodatki, zachowaj umiar. Kwiaty czy świece nie mogą przytłaczać gości i przyćmiewać dań. Wystarczającą ozdobę stanowić będzie pojedyncza róża w małym wazoniku lub jeden świecznik, umieszczony na środku stołu.
4. Zaskakuj - podaj potrawy w nietypowych naczyniach
Na naszych stołach coraz częściej goszczą dania kuchni z całego świata. Jeśli planujesz umieścić w swoim menu nietypowe potrawy, dowiedz się, na jakich naczyniach są one podawane i zadbaj o odpowiednie akcesoria – Twoi goście docenią taką dbałość o szczegóły. Na szczęście, specjalistyczna zastawa jest coraz bardziej popularna w Polsce: „Zauważamy rosnący trend w sprzedaży nietypowych naczyń do serwowania. Klienci naszej hurtowni gastronomicznej coraz częściej zaopatrują się w specjalistyczne akcesoria – drewniane deski, półmiski na sushi czy naczynia do fingerfood. Mocno na tym tle wybija się drewno i kamień - naturalne materiały. Dbamy o jak największą różnorodność naszej zastawy, by spełnić wszystkie oczekiwania” – mówi Krzysztof Baranowski z horecapolska.pl.
Dzięki pięknie nakrytemu stołowi Twoi goście poczują się wyjątkowo, a serwowane przez Ciebie potrawy nabiorą innego wymiaru. I nie ma znaczenia czy mowa o domowej kolacji wśród rodziny i bliskich przyjaciół, czy o restauracji. Czysty i dobrze nakryty stół sprawi, że goście będą chętnie do Ciebie wracać.