Produktami sezonowymi nazywamy takie warzywa, owoce lub inne produkty, które trafić mogą na nasz talerz w aktualnej porze roku - takie, które wyrosły i zebrane zostały wiosną, latem, jesienią lub zimą.
Sezonowość produktów oznacza, że są naturalnie dostępne w danym czasie - a więc możemy je jeść, ponieważ są w danym okresie świeże, nie wymagały specjalnej konserwacji czy sposobu przechowywania, np. poprzez głębokie mrożenie. Nie zawsze jednak wiemy jakich produktów szukać na targu w danym sezonie, nie zawsze pamiętamy o sezonowości, a co więcej, niekiedy brakuje nam kreatywności w przyrządzaniu potraw z produktów sezonowych. Sposobem na to, by dostarczyć zastrzyku witamin z warzyw i owoców występujących sezonowo jest korzystanie z diety pudełkowej, która sięga po naturalne, sezonowe składniki, gdy tylko jest to możliwe.
Wiosenne nowalijki
Nowalijki to te warzywa, które pojawiają się jako pierwsze wraz z nadejściem wiosny. Są szczególnie wyczekiwane po okresie zimowym, kiedy to świeże warzywa i owoce wiosenne są niedostępne i ratować można się nimi w postaci zamrożonej. Smak i aromat świeżych produktów jest nie do przecenienia.
Wiosną cieszyć możemy się:
- szparagami
- młodymi ziemniakami
- karczochami
- sałatą
- rzodkiewką
- młodą kapustą
- młodą marchwią
- botwinką
- gruszkami
- rabarbarem
Twaróg ze świeżą rzodkiewką i szczypiorkiem, muffiny zapiekane z gruszkami czy zapiekanka ziemniaczana to tylko niektóre propozycje, które zaproponować może dieta pudełkowa. Każde danie skomponowane przez dietetyków i przygotowane przez kucharzy przygotowywane jest zwykle ze starannością, tak, aby zadowolić nawet najbardziej wybrednego klienta.
Letnie owoce i warzywa
Lato to najlepsza pora na korzystanie z dobrodziejstw sezonowych produktów. Ich dostępność jest największa, letnie słońce pozwala dojrzeć smacznym i aromatycznym owocom.
Latem warto zatem sięgać po:
- truskawki
- czereśnie
- poziomki
- brzoskwinie
- arbuza
- agrest
- porzeczki
- wiśnie
- śliwki
- morele
- nektarynki
- bób
- kukurydzę
- por
- bakłażana
- cukinię
- marchew
- kalafior
- ogórki
- szpinak
- kapusta
- natka pietruszki
Nie można nie docenić pomysłowości, jaką wykazuje się catering dietetyczny w wykorzystaniu w swoim menu letnich owoców. Wygodna Dieta www.wygodnadieta.pl proponuje na przykład cząstki świeżych owoców zatopione w delikatnej, cytrynowej piance jogurtowej czy tartinki z różyczkami z pasty twarogowej ze świeżymi warzywami. Takie potrawy rzadko mamy okazję czy możliwość przygotowania w domu - zazwyczaj robimy to od święta i to tyko wówczas, gdy mamy szczęście posiadać rozwinięte umiejętności kulinarne.
Jesień i zima
Te dwa najchłodniejsze sezony w roku w najmniejszym stopniu obfitują w produkty sezonowe, jednak jesienią wciąż trwa sezon na:
- grzyby
- dynię
- jarmuż
- brukselkę
- cebulę
- gruszki
- ziemniaki
- por
- winogron
- brukselka
Jesienią chętnie zbieramy grzyby, których wzrostowi sprzyja deszczowa pogoda. Suszone grzyby chętnie spożywamy zimą jako dodatek np. do kiszonej kapusty, bigosu, na stołach ląduje też przepyszna zupa grzybowa. Z kolei dynia może być wykorzystywana jako składnik sałatki, a krem z dyni w połączeniu z płatkami prażonych migdałów i przyprawą curry będzie przepyszną, niskokaloryczną propozycją dla tych, którzy dbają o linię.
Dieta pudełkowa bazuje w dużej mierze na świeżych składnikach, dlatego możemy mieć pewność, że jeśli tylko trwa aktualnie sezon na dane owoce czy warzywa, z pewnością pojawią się one w menu cateringu. To zaleta, którą warto mieć na uwadze, jeśli cenimy sobie dania nie tylko bardzo smaczne, ale i o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie.