Wiadomości z Katowic

Jak wybrać tort na wesele?

  • Dodano: 2017-12-28 11:15

Zakup tortu na wesele to poważne zadanie, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę sławne już powiedzenie, że jest on gwarancją słodkiego życia pary młodej. Obecnie trudno jest sobie wyobrazić wesele bez efektownego i pysznego wypieku, który jest prawdziwą atrakcją podczas tej wyjątkowej uroczystości. Czym kierować się przy wyborze tortu weselnego i co zrobić, żeby spełnił on oczekiwania małżonków i jak największej liczby gości?

Forma wpisująca się w estetykę ceremonii

Dla wielu osób ważne jest, żeby tort weselny pasował do oprawy stylistycznej uroczystości weselnych. Niektórzy starają się, żeby harmonizował on z suknią i akcesoriami panny młodej, innym zależy, żeby zarówno formą, jak i kolorystyką komponował się z salą, w której odbywa się wesele. Przykładowo jeżeli sala przystrojona jest dodatkami w odcieniach bieli i błękitu, kolory te znajdą się również na torcie. Podobnie, kiedy w bukiecie panny młodej dominują róże lub peonie, znajdziemy je także na weselnym wypieku.

Wybór ograniczony jedynie naszą wyobraźnią

Współcześnie pary młode, które zamawiają torty weselne mają praktycznie nieograniczone możliwości kreacji. Cukiernicy pracujący dla najlepszych cukierni są w stanie stworzyć torty, które nie są już zwykłymi wypiekami, ale urastają do rangi prawdziwych arcydzieł sztuki cukierniczej. Przy ich wyborze, można, choć nie trzeba kierować się modą.

Możemy zdecydować się na tort piętrowy zdobiony kwiatami, owocami, misternie ukształtowaną masą marcepanową. Wypiek może stanowić jedną całość lub być podzielony na niezależne piętra (w każdym z nich może dominować inny smak). Jeżeli obawiamy się, że ciasta nie wystarczy dla wszystkich zaproszonych gości (nie zawsze jesteśmy w stanie pokroić je na idealnie równe porcje), ciekawym rozwiązaniem jest wybór tortu złożonego z kilkuset efektownych muffinów (po jednej dla każdej zaproszonej osoby).

Choć moda nie jest czynnikiem decydującym, warto jednak pamiętać o warunkach klimatycznych...

Tort a pora roku

Kiedy zastanawiamy się jakie cechy powinien mieć idealny tort na wesele, nie zapominajmy o warunkach klimatycznych. Jeżeli mamy zamiar brać ślub w czasie upalnych letnich dni, postarajmy się, żeby był on lekki i nienadmiernie słodki.

Letni tort może być pozbawiony lukru, masy marcepanowej lub polewy czekoladowej. W ostatnich sezonach ogromną popularnością cieszą się właśnie „nude cakes”, w których rezygnuje się z wierzchniej warstwy zdobień – wyjaśnia nam Roland Ludwig z Cukierni Hania, znanej na całym Śląsku ze swoich tortów weselnych. -  Jesienią i zimą przeciwnie – możemy zdecydować się na znacznie cięższe, pełne słodyczy i kalorycznych dodatków wypieki.

Ciasto, które posmakuje każdemu?

Nie łudźmy się, że znajdziemy smak, który spełni oczekiwania wszystkich naszych gości. Jest to praktycznie niemożliwe i zawsze znajdzie się ktoś, kto nie będzie w pełni zadowolony. Większość par młodych decyduje się na wybór uniwersalnych smaków takich jak na przykład:

  • śmietankowy,
  • waniliowy,
  • czekoladowy,
  • czy kawowy.

Oczywiście przy wyborze własnego weselnego tortu nie musimy kierować się gustami gości. Tak naprawdę najważniejsze jest, żeby wypiek odpowiadał przede wszystkim nowożeńcom. W końcu to ich dzień!

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.