Katowice - portal miejski mojeKatowice.pl

Wiadomości z Katowic

Degustacja wina - spotkaj się z tym niezwykłym trunkiem

  • Dodano: 2019-12-20 12:30

Degustacja wina odbywa się w trzech etapach. Pierwszym jest kontakt wzrokowy. Drugim wykorzystanie zmysłu węchu, a trzecim smaku. Nie ma tu jednak mowy o tradycyjnie przyjętym piciu. Podczas degustacji wino się smakuje i rozkoszuje jego zaletami.

Degustacja wina – odpowiednie warunki

Nie ulega wątpliwości, że samo wino, choćby najlepsze nie będzie gwarantowało udanej degustacji. Przy jej prowadzeniu należy zadbać o jeszcze inne aspekty. Do nich należy między innymi przygotowanie właściwych kieliszków, do których będzie przelewany trunek. Te mają niezwykłe znaczenie. Najlepsze jest cienkie i przejrzyste szkło. Unikać należy kieliszków ze szkła kolorowego, grubego, a także ciętego. Nie poleca się również kieliszków w kształcie otwartej litery „V”. Kieliszki powinno się dobierać także pod serwowany trunek. Do wina czerwonego dobry będzie ten o obszerniejszej czaszy niż do wina białego, do musującego ten smukły, a do likierowanego wina kieliszek najmniejszy. Kolejna kwestią, na którą warto zwrócić uwagę przy degustacji wina jest oświetlenie pomieszczenia.

Degustacja wina – wykorzystanie zmysłów

Powyżej wskazaliśmy podstawy, które będą wstępem do udanej degustacji wina. W trakcie jej trwania wykorzystać należy trzy zmysły: wzroku, węchu i na końcu smaku. Wzrok wykorzystuje się w celu jak najbardziej precyzyjnego ustalenia barwy trunku, a także sprawdzenia jego klarowności. Należy sprawdzić czy nie ma w nim zawiesiny lub czegoś podejrzanego. Z tym zadaniem powinni poradzić sobie nawet najwięksi laicy. Zwłaszcza jeśli będą prowadzone przez doświadczone osoby jak np. te pracujące w https://zbawcy.pl/. Następnie sprawdza się w jaki sposób wino ścieka po ściankach. Będzie to wyznacznik jego gęstości. Zmysł węchu wykorzystywany jest dwa razy. Najpierw gdy wino jest w bezruchu, a następnie gdy zakręci się nieco kieliszkiem. Taki zabieg pozwala na wychwycenie wszystkich nut zapachowych. Zmysł smaku wykorzystuje się delikatnie przytykając wino do ust. Po wstępnej identyfikacji rozprowadza się trunek po języku i dziąsłach. Ocenia się wówczas kwasowość, słoność oraz słodycz. Następnie przełykamy wino i określamy goryczkę. Na koniec podsumowanie walorów trunku.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.