Jak samemu przyrządzić dobre jedzenie?
Nie w każdym z nas tkwi wewnętrzny kucharz. Jednak nie oznacza to, że mamy od razu rezygnować z gotowania. To ważna umiejętność i dobrze wiedzieć, jak zrobić dobre jedzenie.
Nie głoduj
Umiejętność gotowania przydaje się przede wszystkim na studiach. Wielu 19-latków opuszcza rodzinny dom i udaje się, nieraz na drugi koniec Polski, w poszukiwaniu wiedzy. Oznacza to koniec domowych obiadków podstawionych prosto pod nos i początek samodzielnego życia. Oczywiście, jakaś część studentów, którzy pięć lat życia w akademiku przetrwali na parówkach i chlebie z serem lub pasztetem. Jednak wydaje się, że jest to tylko stereotyp czy legenda miejska, która nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością. Ciężko jest przetrwać tyle lat bez pełnowartościowych posiłków. Zwłaszcza, że gotowanie nie jest tak trudne, jak się wydaje. W jaki więc sposób przygotować dobre jedzenie?
Weź lekcje u mistrzyni
Matka – lekarz, nauczyciel, krawcowa i mistrz kuchni w jednym. To właśnie matki najczęściej gotują pyszne potrawy, którymi delektuje się cała rodzina. Jednak kiedyś jej zabraknie, np. gdy wyjedziesz na studia. I co wtedy? Zanim więc to zrobisz, weź u niej kilka lekcji. Podpatruj jak gotuje zupy, smaży mięso, co dodaje najpierw, w czym obtacza kotlety, itp. Jeżeli masz taką możliwość, zrób sobie skany niektórych przepisów. Każda mama ma swój zeszyt, w którym zapisuje receptury wszystkich dań. Z pewnością znajdzie się tam również coś prostego. W ten sposób zwiększasz swoje szanse na niepodpalenie kuchni w akademiku oraz zyskujesz w oczach kobiet. Choć gotujący mężczyzna to dziś dość częsty widok, nadal budzi uznanie u płci pięknej.
Dobre jedzenie z internetu
Jeżeli jednak z jakichś względów nie chcesz brać lekcji u swojej matki, masz wsparcie w sieci. Dziś w internecie znajdziesz wszystko – od transmisji sportowych, poprzez sklepy z odzieżą, na e-wydaniach gazet kończąc. Nic więc dziwnego, że bez trudu odnajdziesz przepisy na dobre jedzenie Wrocław. Stron z przepisami na ciasta, mięsa, zupy, ryby, przystawki, lody, drinki, itd. jest bez liku. W żadnej książce kucharskiej nie umieszczono tylu przepisów, co w sieci. Internet ma również przewagę w jeszcze jednym aspekcie – vlogi na YouTube. Nasi rodzice chcąc zobaczyć jak się przyrządza jakieś danie, oglądają Pascala Brodnickiego czy Michela Moran. Jednak pokolenie wychowane w sieci korzysta z tego narzędzia. Zwłaszcza, że na YouTube możemy znaleźć wideo z przepisem nie tylko na wykwintne i dobre jedzenie, ale również na jajka na twardo czy naleśniki z serem.
Tagi:

















Dodaj komentarz