Startuje druga edycja kulinarnego konkursu Katowice na talerzu

Czas czytania: 5 min.

Do 15 listopada trwają zapisy restauracji i lokali gastronomicznych chętnych do udziału w drugiej edycji konkursu kulinarnego Katowice na talerzu. Pierwsza edycja, w której rywalizowało 47 lokali spotkała się z bardzo ciepłym przyjęciem zarówno ze strony branży gastronomicznej jak i mieszkańców Katowic.

– W Katowicach nie brakuje znakomitych restauracji, które nierzadko działają na rynku od wielu już lat. Chcąc docenić wysiłki naszych restauratorów, w ubiegłym roku po raz pierwszy uruchomiliśmy projekt Katowice na talerzu. Odzew przekroczył nasze oczekiwania – do konkursu zgłosiło się 47 lokali z Katowic. Konkurs pokazał też dużą różnorodność katowickiej gastronomii, przystąpiły do niego zarówno restauracje, piekarnie, ale też lodziarnie rzemieślnicze, których w naszym mieście jest sporo – mówi Marcin Krupa, prezydent Katowic. – Konkurs to również okazja do poszukiwania nowych smaków przez mieszkańców naszego miasta, gdyż goście odwiedzający katowickie restauracje również mogą głosować na najlepsze w ich ocenie potrawy – dodaje prezydent.

Promocja lokalnej gastronomii

W konkursie mogą wziąć udział restauracje, kawiarnie, lodziarnie, piekarnie rzemieślnicze oraz inne lokale gastronomiczne z Katowic, niezależnie od rodzaju kuchni w nich serwowanych. Konkurs jest otwarty dla lokali serwujących dania z różnych zakątków świata, co odzwierciedla różnorodność kulinarną Katowic. Jego organizatorami są miasto Katowice, pełniące rolę partnera wydarzenia oraz katowicki restaurator – Tomasz Czypionka.

– Przez ten projekt chcemy pokazać Katowice jako miejsce, które oferuje szeroką paletę smaków – od kuchni polskiej, przez orientalną, aż po wyroby rzemieślnicze, takie jak chleb czy lody – mówi Tomasz Czypionka. – Natomiast dla restauratorów konkurs jest doskonałą okazją do wyróżnienia swojej działalności i pochwalenia się swoimi kulinarnymi osiągnięciami – dodaje.

Udział w konkursie jest bezpłatny, a zgłoszenia są przyjmowane poprzez formularz na stronie internetowej: www.katowicenatalerzu.eu. Każdy lokal może zgłosić po jednym daniu/produkcie w każdej z czterech kategorii:

  • przystawka,
  • danie główne,
  • deser,
  • wyrób rzemieślniczy (np. chleb, lody rzemieślnicze, kiełbasa, konfitury).

Od końca listopada do lutego zgłoszone propozycje będą oceniane dwutorowo: przez internautów (głosowanie online) oraz przez niezależną kapitułę złożoną z praktyków gastronomii. Na czas grudnia – ze względu na wzmożoną aktywność restauracji związaną z cateringami i spotkaniami świątecznymi – prace jury zostaną zawieszone, a kontynuowane będą w styczniu i lutym.

Na podstawie wyników głosowania mieszkańców oraz prac kapituły powstanie drukowany Przewodnik Kulinarny „Katowice na Talerzu 2026″, prezentujący wszystkie zgłoszone lokale. Jego uroczysta premiera odbędzie się podczas gali finałowej w marcu 2026 roku. Wtedy też wręczone zostaną nagrody rzeczowe i statuetki dla zwycięzców.

Pierwsza edycja za nami

Podczas gali podsumowującej pierwszą edycję kulinarnego konkursu Katowice na talerzu wręczono nagrody w czterech kategoriach: przystawka, danie główne, deser oraz wyrób rzemieślniczy w podziale na wybór konsumentów, czyli osób, które wzięły udział w głosowaniu internetowym oraz wybór kapituły konkursu powołanej przez organizatorów. Członkowie jury w swojej ocenie brali pod uwagę m.in. smak, kompozycję i oryginalność dań.

W głosowaniu internautów laureatami zostali w poszczególnych kategoriach:

  • przystawka: restauracja PLACEK – miejsce bez pszenicy i cukru za żurek kasztanowo-ryżowy,
  • danie główne: restauracja Alahamora za bajgiel Hagriwald,
  • deser: restauracja Pod Drewnianym Bocianem za włoski deser Tiramisu,
  • wyrób rzemieślniczy: restauracja PLACEK – miejsce bez pszenicy i cukru za chleb gryczany.

Natomiast w ocenie kapituły konkursu najlepszymi potrawami w poszczególnych kategoriach były:

  • przystawka: restauracja Kyoto Sushi za inwencję sushi mastera w pracy z owocami morza,
  • danie główne: restauracja U Kelnerów za gicz cielęcą z puree ziemniaczanym i konfiturą cebulową oraz kapustą zasmażaną,
  • deser: restauracja U Kelnerów za pralinę cytrynową z białą czekoladą i pistacjami,
  • wyrób rzemieślniczy: Lokal Bakery za chleb na zakwasie z czarnuszką.
Sara Synowiec
Źródło: UM Katowice

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe