Jakie są najsmaczniejsze orzechy na świecie? Orzechy nerkowca! Ich delikatny, lekko słodki smak i stosunkowo miękka konsystencja urzekły miłośników bakalii na całym świecie. Do tego są bardzo zdrowe. Chcesz wiedzieć skąd się wzięła ich popularność w ostatnich latach i dlaczego warto je jeść? Przedstawiamy najważniejsze fakty!
Skąd się biorą orzechy nerkowca?
Nanercz zachodni (łac. Anacardium occidentale) to nazwa drzewa rosnącego w tropikach Ameruki Południowej. Pochodzi z tej samej rodziny roślin, do których zalicza się słodkie owoce mango. Ze względu na popularność jego orzechów, oprócz Brazylii, uprawia się go również w Indiach, Wietnamie i Nigerii.
Oprócz samych orzechów, w sztuce kulinarnej wykorzystuje się także owoc Nanercza. Z jego soku można przyrządzić dżemy, galaretki a nawet wino. Jednak na naszych stołach od dłuższego już czasu królują orzechy – zwane nerkowcami, ze względu na swój charakterystyczny kształt.
Smakują dobrze na słodko i na słono
Są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów – można ich używać jako alternatywy dla wszystkich innych orzechów. Bardzo dobrze smakują również na słono – czy to w postaci solonej przekąski, czy jako element sałatki. W kuchniach dalekiego wschodu, są popularnym dodatkiem do dań głównych, jako uzupełninie kompozycji smakowej.
Często dodaje się je do kurczaka w sosie słodko kwaśnym, bądź też do tradycyjnej, tajskiej zupy z warzywami. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich gości małą niespodzianką w daniu – orzechy nerkowca jako dodatek do mięsa sprawdzą się doskonale! Orzechy nerkowca kupisz na https://ebakalland.pl/orzechy-nerkowca-20g-gratis.html
Skąd się bierze ich popularność?
Skąd taka ogromna popularność akurat tych orzechów? Bierze się ona z tego, że są zaliczane do kategorii superfoods, czyli jedzenia wyjątkowo bogatego w składniki odżywcze. Te małe, niepozorne orzeszki są prawdziwą bombą witamin i składników odżywczych. Regularnie spożywane poprawiają pracę układu krążenia i obniżają ciśnienie, a także mogą obniżyć ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy.
To wszystko za sprawą składników mineralnych takich jak magnez i potas, oraz bogactwa witaminy K i innych z grupy B, w które bogate są orzechy nerkowca. Co więcej, są to najmniej kaloryczne ze wszystkich orzechów! W 100 gramowej porcji zawiera się 553 kcal – dla porównania: 100g orzechów włoskich ma ich aż o 100 więcej!
Lubisz chrupać i zdrowo się odżywiać? Połącz nerkowce z innymi popularnymi superfoods! Chipsy z jarmużu, jagody goi i orzechy, mogą być świetnymi, zdrowymi zamiennikami dla innych przekąsek i umilić nam każdy wieczór filmowy czy spotkanie z przyjaciółmi.