Wiadomości z Katowic

Startuje druga edycja kulinarnego konkursu Katowice na talerzu

  • Dodano: 2025-10-16 11:00

Do 15 listopada trwają zapisy restauracji i lokali gastronomicznych chętnych do udziału w drugiej edycji konkursu kulinarnego Katowice na talerzu. Pierwsza edycja, w której rywalizowało 47 lokali spotkała się z bardzo ciepłym przyjęciem zarówno ze strony branży gastronomicznej jak i mieszkańców Katowic.

- W Katowicach nie brakuje znakomitych restauracji, które nierzadko działają na rynku od wielu już lat. Chcąc docenić wysiłki naszych restauratorów, w ubiegłym roku po raz pierwszy uruchomiliśmy projekt Katowice na talerzu. Odzew przekroczył nasze oczekiwania – do konkursu zgłosiło się 47 lokali z Katowic. Konkurs pokazał też dużą różnorodność katowickiej gastronomii, przystąpiły do niego zarówno restauracje, piekarnie, ale też lodziarnie rzemieślnicze, których w naszym mieście jest sporo – mówi Marcin Krupa, prezydent Katowic. – Konkurs to również okazja do poszukiwania nowych smaków przez mieszkańców naszego miasta, gdyż goście odwiedzający katowickie restauracje również mogą głosować na najlepsze w ich ocenie potrawy – dodaje prezydent.

Promocja lokalnej gastronomii

W konkursie mogą wziąć udział restauracje, kawiarnie, lodziarnie, piekarnie rzemieślnicze oraz inne lokale gastronomiczne z Katowic, niezależnie od rodzaju kuchni w nich serwowanych. Konkurs jest otwarty dla lokali serwujących dania z różnych zakątków świata, co odzwierciedla różnorodność kulinarną Katowic. Jego organizatorami są miasto Katowice, pełniące rolę partnera wydarzenia oraz katowicki restaurator - Tomasz Czypionka.

- Przez ten projekt chcemy pokazać Katowice jako miejsce, które oferuje szeroką paletę smaków – od kuchni polskiej, przez orientalną, aż po wyroby rzemieślnicze, takie jak chleb czy lody – mówi Tomasz Czypionka. – Natomiast dla restauratorów konkurs jest doskonałą okazją do wyróżnienia swojej działalności i pochwalenia się swoimi kulinarnymi osiągnięciami – dodaje.

Udział w konkursie jest bezpłatny, a zgłoszenia są przyjmowane poprzez formularz na stronie internetowej: www.katowicenatalerzu.eu. Każdy lokal może zgłosić po jednym daniu/produkcie w każdej z czterech kategorii:

  • przystawka,
  • danie główne,
  • deser,
  • wyrób rzemieślniczy (np. chleb, lody rzemieślnicze, kiełbasa, konfitury).

Od końca listopada do lutego zgłoszone propozycje będą oceniane dwutorowo: przez internautów (głosowanie online) oraz przez niezależną kapitułę złożoną z praktyków gastronomii. Na czas grudnia – ze względu na wzmożoną aktywność restauracji związaną z cateringami i spotkaniami świątecznymi – prace jury zostaną zawieszone, a kontynuowane będą w styczniu i lutym.

Na podstawie wyników głosowania mieszkańców oraz prac kapituły powstanie drukowany Przewodnik Kulinarny „Katowice na Talerzu 2026", prezentujący wszystkie zgłoszone lokale. Jego uroczysta premiera odbędzie się podczas gali finałowej w marcu 2026 roku. Wtedy też wręczone zostaną nagrody rzeczowe i statuetki dla zwycięzców.

Pierwsza edycja za nami

Podczas gali podsumowującej pierwszą edycję kulinarnego konkursu Katowice na talerzu wręczono nagrody w czterech kategoriach: przystawka, danie główne, deser oraz wyrób rzemieślniczy w podziale na wybór konsumentów, czyli osób, które wzięły udział w głosowaniu internetowym oraz wybór kapituły konkursu powołanej przez organizatorów. Członkowie jury w swojej ocenie brali pod uwagę m.in. smak, kompozycję i oryginalność dań.

W głosowaniu internautów laureatami zostali w poszczególnych kategoriach:

  • przystawka: restauracja PLACEK - miejsce bez pszenicy i cukru za żurek kasztanowo-ryżowy,
  • danie główne: restauracja Alahamora za bajgiel Hagriwald,
  • deser: restauracja Pod Drewnianym Bocianem za włoski deser Tiramisu,
  • wyrób rzemieślniczy: restauracja PLACEK - miejsce bez pszenicy i cukru za chleb gryczany.

Natomiast w ocenie kapituły konkursu najlepszymi potrawami w poszczególnych kategoriach były:

  • przystawka: restauracja Kyoto Sushi za inwencję sushi mastera w pracy z owocami morza,
  • danie główne: restauracja U Kelnerów za gicz cielęcą z puree ziemniaczanym i konfiturą cebulową oraz kapustą zasmażaną,
  • deser: restauracja U Kelnerów za pralinę cytrynową z białą czekoladą i pistacjami,
  • wyrób rzemieślniczy: Lokal Bakery za chleb na zakwasie z czarnuszką.
Startuje druga edycja kulinarnego konkursu Katowice na talerzu

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również