Wiadomości z Katowic

Czym whisky różni się w poszczególnych regionach świata? Poznaj najbardziej znane gatunki

  • Dodano: 2019-12-10 13:45

Whisky to alkohol produkowany na całym świecie. Dzięki temu każdy region stworzył recepturę, która gwarantuje trunkowi unikalny smak i aromat. Jakie więc rodzaje whisky cieszą się popularnością na całym świecie?

Europejskie whisky – na czym bazuje?

Historia whisky rozpoczyna się w Europie. To na terenie Irlandii tamtejsi mnisi produkowali napój zwany „wodą życia”. Pozyskiwano go z produktów fermentacji owoców i miał on mieć właściwości lecznicze. Produkcja whisky rozwijała się bardzo dobrze do XVI wieku. Wtedy to rozpoczął się proces likwidacji klasztorów, a trunek przestał być napojem elit. Za jego produkcję wzięli się wówczas sami Irlandczycy, którzy zaczęli wykorzystywać do tego nadmiar jęczmienia. To właśnie ten rodzaj zboża stał się głównym składnikiem whisky. Podobnie stało się w Szkocji. Tam jednak jęczmień był wędzony w dymie torfowym, co przekładało się na zupełnie inny smak oraz aromat alkoholu. Najbardziej cenioną odmianą tego europejskiego trunku stała się single grain whisky. To alkohol, w którego skład wchodzi wyłącznie woda, jęczmień oraz drożdże.

Whisky amerykańskie – co odróżnia je od wersji europejskiej?

Jak łatwo się domyślić, whisky do Stanów Zjednoczonych trafiła z Europy za sprawą imigrantów ze Szkocji i Irlandii. Recepturę trzeba było jednak dostosować do panujących tam warunków naturalnych. W ten sposób jęczmień został zastąpiony przez kukurydzę. Inaczej wygląda też proces leżakowania. W przeciwieństwie do wersji europejskiej, amerykańskie whisky przechowywano w nowych, dębowych beczkach, które dodatkowo opalano od środka. Tak narodziły się nowe gatunki whisky, takie jak chociażby bourbon. Więcej o nim dowiesz się tutaj https://swiat-whisky.sklep.pl/. Bourbon szybko zyskał popularność na całym świecie. Jego stolicą stało się Kentucky, gdzie powstaje ponad 90% światowej produkcji. Równie znaną amerykańską whisky jest ta produkowana w Tennessee. O jej wyjątkowości świadczy oryginalna receptura, dzięki której ma ona unikalny smak. Whisky ta zawdzięcza go klonowej warstwie węgla drzewnego, przez którą przepuszcza się trunek.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.