Zainteresowanie zdrowym odżywianiem z roku na rok jest coraz większe i coraz więcej osób docenia rolę dietetyków w świadomej i zdrowej redukcji wagi. Zdarza się, że na skutek przewlekłych chorób, niektóre osoby muszą stosować je cały czas – pod czujnym okiem dietetyka klinicznego. Jak nim zostać i czego się spodziewać? Przeczytaj artykuł i poznaj szczegóły pracy specjalisty, który wspiera i opracowuje żywienie w chorobie!
Jaka jest różnica między dietetykiem a dietetykiem klinicznym?
Choć te dwa zawody zawierają w swojej nazwie tę samą profesję, różnice między nimi są fundamentalne i definiują zakres pracy każdego ze specjalistów. W centrum działań dietetyka znajdują się przede wszystkim ludzie zdrowi, kobiety w ciąży, dzieci oraz sportowcy. Dietetycy posiadają kompleksową wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania i komponowania zbilansowanych diet, dopasowanych do klientów w zależności od celu, który chcą osiągnąć – zazwyczaj jest to poprawa sylwetki, redukcja masy ciała czy zmniejszenie wysokiego cholesterolu.
Dietetyk kliniczny natomiast posiada pogłębioną wiedzę z zakresu dietoterapii różnych jednostek chorobowych i zajmuje się wdrażaniem dedykowanych jadłospisów dla osób chorych. Po jego pomoc sięgają najczęściej pacjenci zmagający się np. z cukrzycą, nowotworem, chorobami nerek czy układu sercowo-naczyniowego. Ze względu na specyfikę swojej pracy, dietetycy kliniczni często pracują w szpitalach lub placówkach medycznych zajmujących się specjalistyczną dietetyką (żywieniem do lub pozajelitowym).
Warto zaznaczyć, że każdy dietetyk kliniczny jest również dietetykiem, ponieważ posiada odpowiednie wykształcenie, ale nie każdy dietetyk jest dietetykiem klinicznym.
Jak zostać dietetykiem klinicznym?
Pierwszym krokiem do zostania dietetykiem klinicznym jest uzyskanie wykształcenia na studiach z dietetyki (I lub II stopnia). Zdobycie cennej wiedzy z zakresu anatomii, fizjologii, biochemii i żywienia człowieka stanowi solidną bazę, na której możesz budować bardziej specjalistyczne kompetencje i zdobywać pierwsze doświadczenie.
Kolejnym krokiem jest uzyskanie właściwej specjalizacji – jednym ze sposobów są podyplomowe studia z dietetyki klinicznej, na których poznasz zaawansowane zagadnienia kierunkowe i przygotowujesz się do pełnienia obowiązków, jakie czekają na tym stanowisku. Kształcenie obejmuje m.in. psychodietetykę, żywienie kliniczne, metody żywienia w chorobie, suplementację i profilaktykę żywieniową.
Praca z różnymi grupami pacjentów
Jedną z cech wyróżniających zawód dietetyka klinicznego jest jego duża różnorodność, zarówno pod względem chorób, do jakich trzeba dostosować dietę pacjenta, jak i ich wieku.
Przykładem są noworodki, zwłaszcza wcześniaki, które ze względu na niedojrzałość układu pokarmowego potrzebują indywidualnie dobranych mieszanek odżywczych lub żywienia przez sondę.
Innym wyzwaniem zawodowym może być zlikwidowanie niedożywienia, które dotyka osoby starsze – ze względu na ich możliwą niesamodzielność, niepełnosprawność, brak apetytu i przewlekłe choroby.
W opiece onkologicznej, gdy wyniszczony nowotworem lub chemioterapią organizm doświadcza silnych zaburzeń żywieniowych, rola dietetyka klinicznego jest nie do przecenienia. Odpowiednio dobraną dietą leczniczą zapewnia on właściwą podaż kalorii i makroskładników, która wspomaga proces regeneracji.
W praktyce dietetycznej warto zadbać o dodatkowe umiejętności potrzebne do pracy z osobami przewlekle chorymi lub dotkniętymi dysfunkcjami narządów ruchu. Niezbędnej wiedzy dostarczą Ci studia podyplomowe online z pedagogiki leczniczej, na które zapiszesz się w Wyższej Szkole Kształcenia Zawodowego.