Wiadomości z Katowic

Urządzenia kuchenne niezbędne w nowoczesnej gastronomii

  • Dodano: 2022-06-01 12:15

Gastronomia jest rodzajem działalności gospodarczej, nastawionym na żywienie zbiorowe, z której skorzystał choć raz każdy z nas. Kluczową rolę, decydującą o ogólnym zadowoleniu i satysfakcji klienta z wizyty we wszelakich restauracjach, barach, przydrożnych i sezonowych knajpach, a nawet w najprostszych szkolnych stołówkach odgrywa wyposażenie danego obiektu i jego sprzęt gastronomiczny. Całym sekretem dobrej kuchni i potraw, które są w danym obiekcie wydawane jest jego odpowiednie doposażenie w sprzęt dla gastronomii. Zaplecze gastronomiczne różni się, w zależności od tego w jakim lokalu aktualnie postanowiliśmy zjeść. Sprzęty znajdujące się w wielkich, znanych restauracjach, będą nieco różnić się od tych, które znajdują się w mniejszych, kameralnych przedsiębiorstwach, bądź sezonowych budkach z jedzeniem.

Najważniejszy sprzęt gastronomiczny

Mówiąc o dużej gastronomii, w pierwszej kolejności przychodzą nam na myśl piece konwekcyjno-parowe, frytkownice, kotły warzelne, czy też płyty grillowe i grille w pakiecie z bemarami. Niezbędne są tutaj również specjalistyczne zmywarki i wyparzarki, stoły i lady chłodnicze, oraz niekiedy nawet 3 komorowe zlewy gastronomiczne (nazywane potocznie przez pracowników "basenami"), które zapewnią nam szybką obsługę dużej ilości klientów. W zależności od tego, w czym dane przedsiębiorstwo się specjalizuje i jaką kuchnię serwuje swoim gościom, niezbędne mogą być także piece do wypiekania pizzy, maszynki do mielenia mięsa, a nawet wyciągi i wentylację, które pomogą pozbyć się zbędnego dymu i zanieczyszczeń. Oprócz takich specjalistycznych sprzętów, w każdym lokalu nie może zabraknąć mniejszego uposażenia, które niekiedy znajdziemy u siebie w domu. Są to przede wszystkim; miksery, blendery, opiekacze, ekspresy do kawy itp.

Urządzenia kuchenne dla małej gastronomii

Sprzęt do gastronomii o nieco mniejszym kalibru działania, zajmuje mniej miejsca, niż ten znajdujący się w specjalistycznych kuchniach, ale pełni równie ważną funkcję, zapewniając przy tym płynne funkcjonowanie obiektu. Mała gastronomią możemy nazwać przede wszystkim osiedlowe bary z domową kuchnią, przydrożne bądź osiedlowe bistro, sezonowe budki typu fast food/food trucki i wszystkie stoiska z jedzeniem oferowane nam w sezonie w górach bądź nad morzem. Tam, niezbędnym wyposażeniem będzie piekarnik, opiekacz, toster, często płyta grzewcza bądź kuchenka, a nawet mikrofalówka. Wszystko zależy, tak jak w przypadku dużej gastronomii, od specjalizacji danego przedsiębiorstwa - skoro przydrożna budka specjalizuje się wyłącznie w robieniu gofrów i sprzedaży lodów, to nic więcej, oprócz niezbędnego do tego minimum (chłodziarko-zamrażarka, maszyna do lodów, wypiekacz do gofrów) nie będzie jej potrzebne.

Nowoczesna gastronomia, pozwala nam wybrać, co w danej chwili należy użyć i w jaki sprzęt się zaopatrzyć. Przejrzysty podział działalności daje możliwość doboru najnowocześniejszego sprzętu tak, aby wykorzystać jego maksymalne możliwości, bez zaopatrywania się w niepotrzebne i zbędne urządzenia kuchenne. Firmy odpowiedzialne za sprzedaż sprzętu dla gastronomii, doskonale wiedzą jaki sprzęt i komu polecić, aby jednocześnie klient i przedsiębiorca byli usatysfakcjonowani efektami końcowymi.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu mojeKatowice.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.